Babys søvncyklus
Jeg skal være helt ærlig – jeg har to børn lige efter bogen. Forskellige selvfølgelig på udseende og af personlighed, men du kan slå op i næsten hvilken som helst bog om børn og de vil passe ind. Hvad de kunne i hvilke aldre, hvornår de sov igennem og hvor meget de sov. Det hele passede.
Så kom barn nummer tre.
Så blev historien en helt anden. ALT er anderledes og intet passer ind. Han havde kolik som spæd og lavede ikke andet end at skrige og ligge i arm. Vi var bekymret for hans motorik fordi han ikke fik trænet det han ‘skulle’, og ikke fik trænet sine mave- og nakkemuskler. Stort set samme dag som kolikken holdt op (da han var ca. 4 måneder) begyndte han at møve sig rundt – og gik rundt da han lige var fyldt 10 måneder. Han er helt sin egen.
Så var der det med søvnen
Han er i skrivende stund lidt over et år og sover ikke igennem endnu. Han har aldrig sovet det han ‘skulle’ og indtil han var 8 måneder gammel sov han stadig 5 lure om dagen. Der er vist ingen der har fortalt ham hvad der står i børnebøgerne, han er helt sin egen.
På et tidligt tidspunkt begyndte jeg at undre mig. Alle, uden undtagelse, lure han tog i løbet af dagen varede 40 minutter. Præcist. Der var ikke noget at gøre, 40 minutter og så var han oppe. Så jeg begyndte at læse lidt om det og fandt forklaringen – babys søvncyklus er inddelt i faser og min søn var bare en af dem der vågnede op imellem dem. Undre du dig også? Så får du her babys søvncyklus:
Forklaringen på babys søvncyklus
Når din baby sover kommer den ind i 4 forskellige faser i løbet af natten. De 3 faser er 1 søvncyklus (den første kommer man kun igennem når man ligger sig til at sove) og både børn og voksne gentager den cyklus mange gange i løbet af en nat. For babyer er det normalt at vågne mellem de forskellige faser(!), men det bliver mindre jo ældre man bliver. Også hvor mange gange man oplever det – voksne kan sagtens vågne 15-25 gange i løbet af en nat, men uden at huske det.
Vil du vide mere om børns søvnbehov? Læs med her!
Faserne i babys søvncyklus
Fase 1
Indsovningsfasen. Det er i denne fase hvor du falder i søvn. Selvom en udefrastående vil sige at du sover efter 2 minutter, er du i en overgang. Man bliver vækket let i denne fase, og søvnen fra denne fase gavner så at sige ikke noget – tager du en lur på 15 minutter, vil du fysiologisk være lige så træt som du var før. Indsovningsfasen varer 20-40 minutter.
Fase 2
Fra indsovningsfasen går man over til den lette søvn. Nu begynder søvnen at gavne og det er også fra denne fase søvncyklusen starter. Man vågner stadig let i denne fase, men mindre end i indsovningsfasen. Denne fase varer 30-40 minutter.
Fase 3
Efter den lette søvn kommer den dybe søvn – og nu gavner det! I denne fase er man meget svær at vække, og bliver man vækket kan man være desorienteret og tung i hovedet. Rent fysisk er dette den vigtigste fase for kroppen; der er her immunforsvaret bliver repareret og opbygget, børns væksthormoner udskilles så de kan vokse og vores hormoner reguleres.
Denne fase varer 30-40 minutter.
Fase 4
Fase 4 i babys søvncyklus er drømmesøvnen (også kaldet REM søvn – Rapid Eye Movement. Det er her vi drømmer og hjernen arbejder på højtryk. I de fleste tilfælde hvor man kan huske en drøm efter man er vågnet, er det fordi man har haft en opvågning i denne fase. Man kan ikke huske opvågningen (dem vi har mange af i løbet af natten), men man kan huske drømmen.
Især for baby og børn er denne fase vigtig; det er her alle indtryk lagres, de sociale færdigheder bliver udviklet og følelsesmæssige indtryk bliver bearbejdet.
Denne fase varer 40-50 minutter.
Sansebamse til babys søvn
Har du også en baby der let vågner mellem sine søvnfaser? Så kan en sansebamse være løsningen. Den kan indstilles til at sige lyde indtil baby kommer over i en ny fase, så de ikke vågner imellem.
Du kan læse mere om sansebamser her.
No comments yet.