Luis Suárez og børn der bider

Luis Suárez - Foto: Javier Soriano

Luis Suárez – Foto: Javier Soriano

Børn der bider

Det er åbenbart ikke kun børn der bider børn. Luis Suárez fra Uruguay beviser efter i går, under kampen mod Italien, at voksne også kan bide voksne. Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, men er det dét når børnene gør det?

Hvorfor bider børn?

Uanset hvordan, i hvilken situation eller hvorfor, har de fleste børn prøvet at bide. Det kan være helt uskyldigt i form af et babybid hvor nye tænder bliver prøvet af, eller ren og skær afmagt. I barnets 1.-1½ leveår er der ret stor sandsynlighed for at det er dig som forældre barnet bider. Det kan være du skal smages på, og der er ikke nok kun at smage næsen. Det er til gengæld heller ikke de hårdeste bid. Det kan også være ubetinget kærlighed; “Jeg elsker dig så meget, jeg kunne spise dig!”.

Fra barndet er 1½ til 3 år er det højst sandsynligt et kommunikations spørgsmål. Fra børn er cirka 1½ år er deres ordforståelse langt større end de selv kan udtrykke. De er blevet bevidste nok til det, men ordene er endnu ikke i deres eget ordforråd – og det er da frustrerende! De kan ikke fortælle hvis de bliver sure, kede af det eller føler sig overset og det giver en stor afmagt. De er stadig meget styret af impulser og har svært ved at se de efterfølgende konsekvenser, og dermed nedkæmpe adfærd de måske godt selv ved ikke er rigtig. Der kan både ligge en dybere forklaring på bideriet (travlhed i hjemmet, nye børn i institutionen, jalousi, mangel på nærhed eller for at få en reaktion fra de voksne eller børn), men det kan også være en overfladisk kamp om et stykke legetøj.

Fra de er 3 år skulle bideriet gerne stoppe. Selvfølgelig har barnet stadig impulsive reaktioner, men er blevet bedre til selv at styre det. På nær Luis Suárez selvfølgelig. Men mon ikke der også ligger noget til grund for det 🙂

Hvad gør man?

Børn der bider

Børn der bider

Lad os starte omvendt: du må absolut ikke generalisere dit barns bideri. Du er nødt til at kigge bag om barnet og finde ud af hvorfor lige netop dit barn bider.

Det nemmeste er at gå baglæns. Du har konstateret dit barn bider. Find ud af hvornår barnet bider, i hvilken situationhvem det bider, og om det altid er det samme. Hvilken følelse barnet har i situationen. Derefter er det nemmere at ændre barnets omgivelser og omstændigheder.

Det vigtigste du skal huske som forælder, er ikke at overfuse barnet. Fortæl med et bestemt tonefald at det ikke er i orden, men bliv ikke vred eller skuffet. Barnet bider ikke for at være ondt eller skade dig eller andre. Vis hvad barnet kan gøre i stedt for; hvis det er af kærlighed, vis hvordan man giver et godt kram. Hvis det er for opmærksomhed, lær barnet at prikke på skulderen. Hvis det er i en kamp om et stykke legetøj, vis barnet hvordan begge leger med det, eller find et andet. Hvis det er frustration, vis hvordan man stamper i jorden eller sige “ked af det”, “sur” eller “vil ikke”. Og gør det igen. og igen.

Hvis det er i institutionen barnet bider, så sørg for at have en tæt dialog. Det er ikke sikkert i kan gøre noget derhjemme, men fortæl hvis der sker noget særligt (En er ude og rejse, skilsmisse, travlhed, nyt familiemedlem, eller noget helt femte). Det kan være de mindste ting børn reagerer på.

Uanset hvad: børn handler ikke for at gøre ondt. Som regel er det “bare” en reaktion på noget helt andet. Barnet har bare brug for hjælp til at komme ud af det, til at mestre en anden måde at reagere på.

Husk at børn der ofte får negativ opmærksomhed ofte vil reagere negativt, mens børn der ofte får positiv opmærksomhed ofte vil reagere positivt.

Ubetinget kærlighed

Ubetinget kærlighed

About Trine Hjortshøj

Mor til 3 skønne børn og stolt medlem af Børn i balance familien!

Følg Børn i balance

Kom og mød mig og holdet bag Børn i balance. Vidste du f.eks at Børn i balance er familiedrevet? Find ud af hvem vi er og meget mere her:

,

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.