Børns søvnbehov i forskellige aldre og stadier

Børns søvnbehov

Børnlamper og natlamper til børns søvnbehovBørns søvnbehov er meget individuelt, men der er visse tommelfingerregler (bygget på søvnstudier) der er gode at gå ud fra. Der er nemlig stor forskel på et spædbarn og et 7-årigt barn. Der er også stor forskel på hvordan børn reagerer på aktiviteter før sengetid og hvor meget tryghed de har brug for, henholdsvis om natten og om dagen, og hvad der er tryghed for dem.

Hvor meget skal baby sove?

Selvom der er stor forskel på børns søvnbehov, er der ingen tvivl om at et spædbarn eller en baby har et rigtigt stort søvnbehov. De første par måneder kan babyen sagtens sove op til 20 timer i døgnet, det meste af tiden i stræk på 1-2 timer. Søvnen bliver på nuværende tidspunkt primært afbrudt på grund af sult. En nyfødt har behov for at blive ammet eller at få flaske ca. hver anden/tredje time og babys søvn bliver derfor ofte afbrudt.
 
0-2 måneder: 16-20 timer
2-12 måneder: 14-16 timer
1-3 år: 12-14 timer
3-5 år: 11-12 timer
6-12 år: 10-11 timer
12-18 år: 9 timer

Din baby kan ikke kende forskel på nat og dag før den er ca. et halvt år gammelt. Det betyder at din babys vågentid ligeså vel kan ligge om natten, som om dagen. Når din baby er omkring 4-6 måneder kan de typisk sove et stræk på op til 6 timer før de skal have mad – hvis du er heldig er de allerede nu begyndt at blive påvirket af lys og mørke og vil måske tage det lange stræk om natten.

Stoppe med amning om natten?

Børns søvnbehovNår dit barn så er omkring de 6-8 måneder gammelt, skulle det gerne begynde at sove igennem. Ammer du dit barn, kan du i denne alder begynde at skifte nat-amningen ud med et glas vand, eller en flaske med vand. På denne måde vænner dit barn sig til ikke at få mad om natten og vil højst sandsynligt hurtigt være ligeglad med vandet – vær dog opmærksom på, når du begynder denne overgang, kan dit barn godt vågne oftere end det plejer.

Vær standhaftig og put dit barn igen. Hvis du vænner barnet til at få vand hver gang det vågner trækker du bare perioden ud 🙂

Putte ritualer før sengetid

Når dit barn er omkring 1 år, skulle det gerne sove så meget igennem om natten, at det kan nøjes med 1 middagslur (nogen børns søvnbehov er stort og vil have brug for 2 lure, i et godt stykke tid). Hvis dit barn har svært ved at falde i søvn om aftenen, er det en god idé med putte rutiner/ritualer.

Lav faste vaner med dit barn, så det ved præcis hvad der skal ske. Det giver barnet tryghed og det har derfor nemmere ved at falde til ro. Sørg for at det er de samme rutiner hver aften, så barnet ved hvad der skal ske. Hvis du f.eks. læser en bog, må det selvfølgelig godt være en ny bog hver aften, men sørg for at læse det samme sted – helst på barnets værelse og allerhelst i barnets seng. Det får dit barn til at forbinde sit værelse og sin seng med noget hyggeligt og roligt, og dit barn falder derfor hurtigere i søvn – uden brok 😉

Børns søvnbehov – Hvor meget skal børn sove?

Det er en rigtig god idé at tænke over hvilke aktiviteter du laver med dit barn, henholdsvis om dagen og om aftenen. Brug de aktive lege, hvor humøret og tempoet kører højt, om dagen, og brug de rolige og stille lege om aftenen – på den måde får dit barn brugt sin energi, men bliver ikke overgearet om aftenen, før det skal falde til ro.
0-2 måneder: 16-20 timer
2-12 måneder: 14-16 timer
1-3 år: 12-14 timer
3-5 år: 11-12 timer
6-12 år: 10-11 timer
12-18 år: 9 timer

Da mine børn var små, var der selvfølgelig flere problemer jeg tumlede med. Men det jeg synes var det sværeste, var når de græd i sengen før de skulle sove. Skal børn græde sig selv i søvn? Er jeg en dårlig mor hvis jeg lader mit barn ligge og græde. Bliver det en vane for barnet, eller er der noget der faktisk er galt?

Sansebamse med lydFor selvfølgelig skal man ikke tage dem op hver gang de græder – det lærer de hurtigt at ‘udnytte’. Men jeg tror ikke på at det er godt for nogen, at lade børn græde sig selv i søvn. Børnene falder ikke til ro af det og bliver utrygge – mor og far bliver stressede og føler sig magtesløse, hvilket også smitter af på barnet. Dit barn har brug for faste rammer der skaber tryghed, og masser af kærlighed.
Har dit barn brug for lidt hjælp er der masser af muligheder. For at falde til ro, kan det være en god idé med en god bamse, en natlampe eller en sansebamse (du kan læse mere om sansebamser her). Det skaber tryghed og genkendelighed, og barnet vil derfor have det bedre og nemmere falde i søvn. Også når de vågner om natten.

Og bare rolig – hvis du hjælper dit barn igennem, er det kun en fase! Den går over, uanset hvor håbløst du synes tingene ser ud.

Tro mig, jeg har været der 😉

Og sov godt 😉

About Trine Hjortshøj

Mor til 3 skønne børn og stolt medlem af Børn i balance familien!

Følg Børn i balance

Kom og mød mig og holdet bag Børn i balance. Vidste du f.eks at Børn i balance er familiedrevet? Find ud af hvem vi er og meget mere her:

, , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Babys søvncyklus - hvorfor vågner baby om natten? - 5. februar 2018

    […] Vil du vide mere om børns søvnbehov? Læs med her! […]

  2. Baby vil ikke sove !? - Børn i balance - Blog - 28. juni 2016

    […] kan læse med her hvad jeg gjorde – både med hensyn til når baby ikke vil sove og hvad jeg gjorde for at […]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.