Hvilket dukke tøj passer? Hvilken dukkevogn skal jeg vælge?

Hvorfor købe dukke tøj og tilbehør?

Du har dukken.. (Ellers kan du læse en guide til dukker her >>)

.. nu hander det om dukke tøjet. Og seng til dukken. Og klapvogn. Og en helt masser andre ting, dit barn vil elske at få!

Og som du vil elske dit barn har! 

Dukke tøjet skal på efter badet

Emilie bader sin mini dukke – med hovedet først!

At lege med dukker er nemlig en rolleleg. Det handler om at efterligne sine forældre mest muligt. Rollelege styrker barnets relationer, sociale kompetencer og finmotorikken – så dem er vi glade for!

På den måde ligner børnene deres forældre utroligt meget – man må ikke gå ned på udstyr! Ikke sagt at de skal have alt hvad der findes af tilbehør, men hvis du vælger med omhu, er det nemt for dit barn at skabe den gode leg.

Lad mig give dig et eksempel: Du ville ikke koge pasta i en stegepande. Det er måske lækkert at have 4 forskellige gryder; en stor suppe gryde, en til pasta, ris og havregrød, en mindre til sovs, og igen en mindre til at smelte smør eller lign. Men i bund og grund behøver du bare én – men dog én!

Det samme gælder for dit barn: dukkerne behøver ikke flere senge eller klap- og barnevogne, for den sags skyld heller ikke 7 sæt tøj. Men hvis du lægger mærke til hvad dit barn egentlig leger med dukken, bliver det nemt for dig at vælge – altså kun det nødvendige. Selvfølgelig vil de synes det er lækkert med skiftetøj og ting – men det er ikke det der er grundlæggende for den gode leg – ej heller for den gode mad!

Lad os starte med dukke tøjet

Den eneste forudsætning for at finde dukke tøj, er at du kender størrelsen på dukken. De fleste dukker er 30 cm eller 36 cm og er meget nemme at finde tøj til. Andre dukker har deres helt eget tøj, eksempelvis Rubens barn baby, hvor bukser, sko og hue kan fås ved siden af.

Rubens barn baby dukke

Rubens barn baby dukke tøj

 

 

 

 

 

 

 

 

Dukke tøj til 30 cm. dukke og 36 cm. dukke

Næsten alle dukkers yndlings tøj er bluse og bukser. Det er ikke særligt festligt, men det er dét børnene bedst kan relatere til. De spejler sig i dukkerne, og vil derfor helst have at dukken ser ud som dem – i deres helt almindelige hverdagstøj.

På billedet nedenfor er dukke Niki og dukke Chris med deres yndlings tøj! Niki har et rødt stribet sæt på, med tilhørende hue. Tøjet er løst, så det er nemt at få af og på, og huen er god når dukken skal med på farten. Huen er også det nemmeste stykke tøj at tage af og på for et lille barn. Sættet fås også i en prikket model, du kan se her.

Chris med det røde hår, har taget sit grønne velour sæt på i dag. Trøjen kan åbnes og lukkes foran med velcro og er derfor nem at tage af og på. Der er hætte i, så han ikke fryser om hovedet. Velour sættet fås både i grøn, rød, lyserød og tyrkis.

niki-dukkedukke-chris

 

 

 

 

 

 

 

 

Til de kjoleglade pigers (og drenges) dukker..

..skal der selvfølgelig også være en kjole. En kjole til dukken er også nem at tage af og på, så det er nemmere for børnehænder selv at skifte tøj på den.

Dukke pigerne Maria, Sanna og Åse har taget deres fine kjoler med små prikker på. Kjolen fås også i lyserød, og med store prikker i gul, lyserød og grøn. Kjolen kan åbnes og lukkes med velcro bagpå og fås i str. 30-36 cm. og 36-42 cm.

kjole til dukkeHjerte kjole til dukke

 

 

 

 

 

 

 

 

Og som en sidste sløjfe på det fine dukketøj

(Som du også kan finde mere af her >>)

– er her et sjovt bud på et par dukkesko! Det er måske ikke de “fineste” sko, men de er virkelig søde og sjove.

De søde clogs sko til dukker fås både i blå og lyserød, og i 2 størrelser.

blå clogs sko til dukke clogs sko til dukke

 

 

 

 

 

 

 

Dukkevogn

Dukketilbehør kan være en helt jungle i sig selv. Men frygt ej; vi har lavet en simpel oversigt til dig, over de mest populære ting til dukken i børnenes øjne – og lad og starte med dukkevognen.

En dukkevogn kan bruges i rigtigt lang tid, da barnet kan bruge den på forskellige udviklingsstadier. Små børn kører som regel “bare” rundt med den og leger voksne. Større børn putter dukken i den, bruger den som transportmiddel for dukken (altså som en rigtig barnevogn) og vugger dukken i den. Legen kan altså avancere med dit barn.

På billedet til venstre er en kombivogn til dukker. Det vil sige at det er en klapvogn med lift i, så den også fungerer som barnevogn. Der følger pusletaske med i samme mønster, så det hele passer sammen. Kombivognen ligner på sit udstyr altså en rigtig kombivogn, og har både net nedenunder og justerbart håndtag.

På billedet til højre er en klassisk dukkevogn med kaleche. Den er overskuelig for små børn, der hele tiden kan se ned i vognen og nemt komme til at lægge og tage dukken op.

Dukke kombivogn med pusletaskedukkevogn med kaleche

Dukke klapvogn

En dukke klapvogn kan både være praktisk, men også sjovt for barnet. De kan bedre spejle sig i dukken, da de fleste børn bedre kan relatere til en klapvogn.

Klapvognen i træ er flot og stilet i dæmpede farver. Det er nemt for barnet at sætte dukken ned i sædet, og dukken kan lege og spise ved bordet. Hjulene er beklædt med gummi og larmer derfor ikke indendørs, eller ridser gulvet.

Paraplyklapvognen til dukken er derimod skabt til at tage med på vejen. Hjulene er lavet i hård plast som kan tåle det meste og er derfor god på asfalt og fliser. Den er nem at folde sammen og ud igen og fylder derfor ikke meget i bilen. Der er sele til dukken, så den ikke falder ud hvis der skulle komme et bump på vejen.

dukke klapvognDukke paraplyklapvogn

Dukke lift og cykelstol til dukke

Når dukken skal med på farten er der mange sjove måder at gøre det på. Cykler barnet selv, skal dukken selvfølgelig med på cyklen! En dukke cykelstol er særlig sjov, da dukken således bliver en aktiv del af barnets hverdag. Der er en speciel plads til den, den fylder ikke og mor skal ikke brokke sig over alle de ting der skal med.

Barnet får dermed selv ansvar for sin dukke – og det giver barnet en sejr i sig selv! Barnet kan selv give dukken cykelhjem på og sætte den fast i stolen.

Skal dukken med i bilen, bussen eller toget, er en lift til dukken en god transporthjælper. Den giver også mange legemuligheder, da den fungerer som en dukke seng. I bilen kan den stå på sædet ved siden af barnet.

Pink dukke cykelstolDukkelift rød

Dukkesut og ble

Fra dit barn er omkring 1-1½ år gammelt vil det spejle sig i dukken. Dit barn vil behandle dukken som det selv bliver behandlet (eller forsøge på det!). Derfor vil barnet elske at have en ble til dukken, så barnet kan skifte dukken, som det selv bliver (det kan også gøre bleskift nemmere for dig!).

Det samme gør sig gældende for sut og sutteflaske til dukken: det er med til at gøre dukken levende i barnets øjne, og barnet vil have meget nemmere ved at spejle sig i dukken. Det gør legen sjovere og giver rig plads til barnets udvikling gennem leg.

Drikkesæt til dukke, sut sutteflaske og juiceble til dukke ble

Børne tørrestativ

Jo større børnene bliver, des mere avancerer legen. Barnet vil spejle sig i alt hvad du laver som forældre, og især piger (heldigvis også mange drenge!) er rigtigt gode til at bruge spejlingen til rollelege – som så igen udvikler dem.

Leger dit barn meget med at skifte dukkens tøj, har den med udenfor, eller er en “mini-husmor” er et tørrestativ til børn derfor en rigtig sjov idé. Højden passer selvfølgelig til børn og det kan både bruges til dukkens tøj (rigtigt vasket eller ej) og til barnets eget tøj, hvis det vil deltage i de huslige sysler.
tørrestativ til børn med klemmer

God leg!

 

About Trine Hjortshøj

Mor til 3 skønne børn og stolt medlem af Børn i balance familien!

Følg Børn i balance

Kom og mød mig og holdet bag Børn i balance. Vidste du f.eks at Børn i balance er familiedrevet? Find ud af hvem vi er og meget mere her:

, , , , , , , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Dukke tøj og tilbehør - hvor skal man starte? - 13. januar 2015

    […] ..Kan du få masser af inspiration og vejledning til her. […]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.