Hvad er en rolleleg?
Rolleleg er, som ordet siger, en leg med roller. Børn, eller voksne for den sags skyld, efterligner voksne eller figurer i forskellige sammenhænge og univers. Hver sammenhæng kan blive til en leg med forskellige situationer. De lever sig altså ind i de roller de har påtaget sig i legen og udfører rollens opgaver, eller dens plads i sammenhængen.
Når voksne er en del af en rolleleg, kan det f.eks. være i forbindelse med rollespil, fantasi- og eventyrfigurer, eller som en stor medspiller i børnenes rolleleg.
Hvorfor leger børn rolleleg?
At lege at man er en anden, er en måde at forstå omverdenen på. Børn forstår ikke sammenhænge blot ved at få dem fortalt eller se på det, det skal leges ind. Man kan sammenligne det med voksne, der skal skrive ting ned for at huske dem eller for at forstå dem. Eller når vi skal have ting i hænderne og prøve dem af for at forstå hvordan de virker, i stedet for bare at læse en manual.
Og ligeledes er det med børn. De skal gøre, prøve, røre og lege for at forstå deres omverden. Derfor er det også mest nærliggende for børn at efterligne det de ser i deres omverden. Mor eller far der laver mad, hænger vasketøj op, skifter ble på lillebror eller putter dem til nattetid. Hvis de har interesse for tv eller tablets, kan det også sagtens være personer og situationer fra denne verden de efterligner. Det kan være værten fra et børneprogram, en superhelt fra tegneserien, eller en af figurerne fra Disneysjov.
Hvorfor er rollelege vigtige?
Børns rollelege er vigtige fordi de har stor betydning for dit barns udvikling. Det er hele deres forståelse af omverdenen der bliver grundlagt i disse lege og samtidig også en stor del af deres egen personlighed. De lærer både noget om andre, men især også om sig selv.
Børn kan sagtens starte med at lege rollelege helt fra de lige er blevet 1 år, men det er som regel ikke noget vi voksne bemærker. En spand og en skovl kan være en efterligning af far der rører rundt i gryden, eller hvis bamsen får ekstra mange kram, kan det sagtens være fordi at det gør mor. Når børnene så bliver lidt ældre bliver deres rollelege mere tydelige og detaljerede. Dukken skal ikke bare have mad, den skal også skiftes og puttes. Måske skal dukken både have godnatsang og -bog og pludselig skal den ikke bare have mad mere, maden skal også detaljeret forberedes.
(Du kan i øvrigt læse meget mere om dukkeleg her)
Og det er netop her når børnenes rolleleg udvikler sig, at man kan se at de har fået en ny forståelse for omverdenen og sig selv. Børn tænker ikke over hvilken slags mor de vil være før de går i gang med legen, men ubevidst lærer de sig selv at kende som mennesker gennem legen. De lærer hvordan de reagerer i forskellige situationer (især når der er andre med i legen), men de lærer især også hvordan de tackler tingene i forhold til de voksne de efterligner. Gryden koger ikke over og dukken skriger ikke hvis den ikke får mad, men den måde de leger det på og det adfærdsmønster de viser i disse situationer, lærer dem selv at kende.
Min egen måde at gøre tingene på
For at finde deres egen måde at gøre tingene på, efterligner børnene de voksnes adfærd. De tager den plads i legen de finder naturlig og den de kender. Når de først har prøvet én gang at putte dukken ligesom mor putter lillebror, finder de så deres egen måde at gøre det på. Måske mange måder, men det de finder naturligt.
Når børn finder inspirationen til deres rolleleg, finder de den i verdenen omkring dem. Det mest nærliggende for f.eks. et børnehavebarn er at lege mor, far og børn eller lave-mad-lege. Det er situationer de kender og kan bygge en leg op om. Des bedre børnene kender situationen, jo nemmere er det at lave legen til sin egen. Når der så kommer medspillere i legen, lærer de også at få forståelse for andres måder at gøre tingene på. Ligeledes lærer de hensyn og accept.
Derfor er rollelegen en af de vigtigste lege dit barn kan lege. Det styrker barnet gennem udviklingen og hjælper det igennem situationer der kan være svære at forholde sig til.
Leg løs!
GemGem
No comments yet.