Sommerferie uden børn?

Sommerferie debat.

Tv2.dk har i dag lagt op til debat med artiklen “Må forældre holde sommerferie uden deres børn?”. Det er en debat vi hellere end gerne deltager i!

Vores holdning er klar: nej, forældre må ikke holde sommerferie uden deres børn!

Det er sommerferien vi her snakker om. Debatten kunne (også fra vores side) få en lidt anden lyd, hvis det f.eks. gjaldt en weekendtur en gang om året. Men det er altså sommerferien vi snakker om; familiens ferie!

Hvis vi ser på hvem der trænger til ferie; Forældrene har arbejdet hårdt hele året, handlet flere gange om ugen, ryddet op efter de små, lavet mad til dem, gjort rent osv. Og børnene? De har jo bare været i institution og leget hele tiden?

Hvis du kan sige ja til det sidste, er det på tide at kigge på dit barn. Se hvor meget energi det tager at udvikle sig med den fart de har på. Hvis du skulle udvikle dig på dit arbejde i samme hast, ville du trænge til 2 sommerferier om året. For børn er institution ligesom et arbejde – de kan lide det, jovist – men de skal være ligeså meget på, lære (både balance, grovmotorik, finmotorik, tankeprocessor, at kontrollere deres krop osv. osv. osv.), være sociale, indordne sig og udfolde sig, lære et sprog og udvikle sig. Puha – bare tanken om det er da udmattende? Alt dette sker nemlig hver dag, hele tiden. Pædagoger, lærer og andet personale gør selvfølgelig alt hvad de kan for at hjælpe dem og gøre det sjovt samtidigt. Men åh.. Hvis man bare kunne få sin mor eller far?

Det er nemlig en af de bedste oplevelser man kan få når man arbejder i institution; at se hvordan et barn har vokset efter en familieferie, og ikke nødvendigvis i højden. Når børnene får den opmærksomhed, tid og kærlighed de fortjener og har brug for, sker der nemlig noget med dem. Hele den massive udvikling jeg beskrev før, den går lige pludselige 10 gange hurtigere, og tager kun de halve kræfter. Det er ikke fordi at det voksne personale ikke prøver, men der er bare ikke nogen der kan hamle op med mor og far.

Det bedste af det hele: det kræver ikke noget af dig som forælder. Du behøver ikke lave pædagogiske læreplaner, læringsmiljøer eller systematiske evalueringer – du skal bare være der. Ikke andet. Du skal bare vise dine børn du har tid til dem, elske dem og snakke med dem – så kommer resten helt af sig selv.

Facebook og Google+Børn behøver ikke rejse til de varme lande, de behøver ikke underholdes hele tiden eller nurses. Børn er verdensmestre i at finde glæde i ting, både små og store. De elsker gentagelser, succesen ved at kunne genkende noget, måske endda mestre det.

Børn elsker at være sammen med deres forældre.

 

About Trine Hjortshøj

Mor til 3 skønne børn og stolt medlem af Børn i balance familien!

Følg Børn i balance

Kom og mød mig og holdet bag Børn i balance. Vidste du f.eks at Børn i balance er familiedrevet? Find ud af hvem vi er og meget mere her:

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ferieaktiviteter med børn - Hvad skal vi lave i ferien? - Børn i balance - Blog - 30. juni 2014

    […] Ferieaktiviteter behøver ikke at betyde mere end du selv lægger i ordet. Vi ved det kan være svært at opfinde den dybe tallerken hver dag, uanset om du er i sommerhus, Italien, derhjemme eller på krydstogt. I et tidligere blogindlæg deltog vi i debatten om hvorvidt forældre skal holde sommerferie med deres børn – det indlæg finder du her. […]

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.