Grovmotorik og det gode legetøj

Grovmotorik – de store bevægelser med hele kroppen

Lad os starte med en definition af begrebet. Motorik er i store træk et begreb for bevægelse og bevægelighed. Begrebet deles så op i to: grovmotorik og finmotorik. I denne omgang handler det altså om grovmotorikken.

Grovmotorikken omhandler de store bevægelser. Bevægelser der sætter hele kroppen i gang, eller store dele af den. Grovmotoriske bevægelser kan altså være:

  • Løbe
  • Hoppe
  • Kravle
  • Klatre
  • Gå på stylter
  • Løbe på rulleskøjter
  • Gynge

Vil du vide mere om grovmotorik og motorik generelt, kan du læse vores gratis e-bog “Sådan styrker du dit barns motorik gennem leg”. Her kan du også læse om de tre grundmotoriske sanser, og om hvorfor de er så vigtige for dit barn.

Den sjove måde at styrke grovmotorikken

Du læste helt rigtigt – det er sjovt at styrke grovmotorikken! Det gøres nemlig bedst gennem leg. Al leg!

I vores e-bog finder du masser af inspiration til nemme hverdags lege der er gode for grovmotorikken. Her på bloggen er det gode legetøj i fokus!

.. For de små skal jo alligevel have legetøj? Så er det da bare super fedt når det samtidig med at være sjovt, kan styrke motorikken, udfordre teknikken, eller sætte hjernemekanikken igang!

Baby og grovmotorik

Gobabygo knæbeskyttere strømpebukserHar du en baby eller lille tumling derhjemme, vil jeg anbefale at når du nu alligevel skal ud og have strømper og strømpebukser, at du så kigger efter GoBabyGo. De laver nemlig ikke bare tøj, men tøj der hjælper baby med at udvikle motorikken.

Tøj der hjælper motorikken? Det er ikke hokus pokus 😉 GoBabyGo har lagt deres fokus både på design og på at det skal gøre livet nemmere for baby. På strømper og strømpebukser er der gummidutter både under og ovenpå foden, så de både støtter når baby skal kravle og gå. De glider altså ikke på gulvet og baby vil føle sig meget mere tryg. På strømpebukser og leggings er der gummidutter på knæene, ligeledes til kravle hjælp.

Men min absolutte favorit er knæbeskytterne med gummidutter. De kan nemlig bruges om sommeren, når der er for varmt at have bukser på, de kan bruges uden på almindelige strømpebukser eller almindelige bukser. De er nemme at have med på farten og nemme at tage på og af – og baby vil lynhurtigt lære sammenhængen med knæbeskyttenrne og at kravle.

Legetøj til grovmotorik

Her kan du se forslag til legetøj, der er målrettet mod dit barns motorik. Det sætter hele kroppen igang, handler om teknik og balance, udfordrer dit barns fantasi eller sætter sanseorganerne i gang. Og så er det bare leg!

Bilibo grovmotorik

Bilibo’en er lige præcist sådan et stykke legetøj. Med dens uendelige muligheder stimulerer den alle de grundmotoriske sanser og finmotorikken, men især også grovmotorikken.

Rul med den, vip, gyng, tril, balancér, rutsj, eller brug den som hat. Det er kun fantasien der sætter grænser for Bilibo‘ens andvendelsesmuligheder.

 


Grovmotorik Taktile føleskiver

De taktile føleskiver er især gode til at stimulere det taktile sanseorgan (følesansen), men også balancen og koordinationen bliver styrket på dem. Der følger små skiver med i samme farver og former som de store, og en pose til dem.

Hermed kan der med føleskiverne leges massere af forskellige lege, der alle er med til at styrke dit barns motorik.


Grovmotorik legetunnelEn legetunnel er et sjovt og hyggeligt stykke legetøj. Man kan gemme sig i den, kravle igennem, rulle med den når man er indeni osv. Når man leger med den, sættes hele kroppen i bevægelse, på mange forskellige måder.

Det er disse forskellige bevægelser med hele kroppen, der især gør at tunnelen er god for grovmotorikken.


 

Grovmotorik moonhopper

Moonhopperne er et populært legetøj, primært fordi de er nemme at komme i gang med, og udfordrende at bruge. Man bestemmer selv sværhedsgraden, i forhold til hvor meget man vil kunne på dem. Det er forholdsvist hurtigt at lære at hoppe almindeligt op og ned på dem, men stadig en stor udfordring for kroppens balance og styrke.

Bliver dit barn hurtigt god til at hoppe på moonhopperen, er det bare med at lave forhindringer. Hop fra side til side, hop over pinde eller streger, hop igennem en bane eller se hvem der kan hoppe højest.


Grovmotorik hoppehest hoppegirafGyffy er virkelig en ven til dit barn. Gyffy er en hoppehest .. men som en giraf! Det giver den personlighed og gør den noget anderledes end de almindelige hoppeheste. Dens store øjne gør den venlig og sympatisk og man kan bruge mange timer sammen med den! Den kan også sagtens bruges udenfor, da materialet er meget slidstærkt.

Når dit barn hopper på Gyffy bliver rygmuskulaturen, benene, armene og balancen styrket. Det´n træner altså hele kroppen på én gang, mens dit barn leger.


Grovmotorik kast med kæmpe terninger

Hvad har kæmpe skumterninger med grovmotorikken at gøre?

Alt. Vi kan starte med at sætte kontrast til de små almindelige terninger. Der sidder barnet ned, bevæger hånd og håndled og fingerled. Det er altså en finmotorisk bevægelse. Derimod er kast med store terninger grovmotorisk: man står som regel op, bruger hele armen/måske begge arme til at kaste med og spænder i mave og ryg når man kaster. Man bruger altså hele kroppen.

Samtidig er de super sjove at lege med for børn, da det giver et anderledes spil. De får lov at bevæge sig lidt, og terningerne er så lette at alle kan være med.

 

God leg!

About Trine Hjortshøj

Mor til 3 skønne børn og stolt medlem af Børn i balance familien!

Følg Børn i balance

Kom og mød mig og holdet bag Børn i balance. Vidste du f.eks at Børn i balance er familiedrevet? Find ud af hvem vi er og meget mere her:

, , , , , , , , , , , ,

5 Responses to Grovmotorik og det gode legetøj


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /var/www/boernibalance.dk/blog/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /var/www/boernibalance.dk/blog/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /var/www/boernibalance.dk/blog/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/boernibalance.dk/blog/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/boernibalance.dk/blog/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /var/www/boernibalance.dk/blog/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /var/www/boernibalance.dk/blog/wp-includes/comment-template.php(2102): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /var/www/boernibalance.dk/blog/wp-content/themes/canvas/comments.php(43): wp_list_comme in /var/www/boernibalance.dk/blog/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php on line 63