6 gode råd til at bruge vikle i sommervarmen

At bruge vikle i sommervarmen kan være en varm fornøjelse. Vi har derfor samlet 6 gode råd fra slyngevejleder Lea, til hvordan (og med hvad) du bedst bærer dit barn i en vikle i sommervarmen.

Fastvikle fra LittleFrog - Altid gode til sommerbæring.
Der er mange bindinger med fastvikler som egner sig til at bære om sommeren.

En sommer som børnefamilie byder på en masse ture udenfor hjemmet, til legepladser, skove og andre hyggelige aktiviteter. Her kommer det at bære dit barn med vikle, til at vise sig virkelig praktisk. Det skal næppe ret meget diskussion til at blive enige om at det at bære dit barn er væsentligt nemmere end at skubbe barnevognen rundt på loppemarked, på museum eller i skoven.

Derfor skal varmen heller ikke komme i vejen for at viklen bliver brugt, så her får du 6 gode råd til at bære dit barn i sommervarmen:

Nr. 1 – Hold pauser og sørg for skygge

Det er nemt (og vigtigt) at holde øje med dit barn når du bærer i en vikle eller bæresele. Sørg for at lytte til de signaler både dit barn og din egen krop kommer med. Hold pauser når behovet er der og sørg for skygge både til dig og barnet.

På med den store solhat, frem med paraplyen og selvfølgelig en solhat til dit barn.

Nr. 2 – Undgår flere lag på barnet

Vikletai - Little Love Harmony - LennyLamb. Et alternativ som kan bruges i sommervarmen.
En vikletai er et bæreredskab, som kombinerer fordelene ved vikler og bæreseler.

Når du bærer i vikle i sommervarmen, er det en god idé at tænke over, hvor mange lag du putter uden på dig og baby. I nogle bindinger med fastviklen har du 3 lag uden på baby – og det er sagens natur bare varmere end 1 lag stof.

Der er flere bindinger hvor du kun har ét lag stof på barnet, f.eks. FWCC (Front Wrap Cross Carry) eller FCC (Front Cross Carry). Du kan også bruge en ringslynge, bare husk at skifte side af og til så du ikke altid bærer på den samme skulder.

Du kan også bruge en vikletai eller bæresele til at bære i varmen. Luftcirkulationen omkring barn og voksen er ofte bedre her, da der kan komme luft ind i siderne.

Nr. 3 – Vælg en vikle i luftigt materiale

Det er selvfølgelig svært at siger at ’hvis du vælger denne så kan du være sikker på en luftig og let vikle’. Her kommer alligevel lidt om hvilke materialer det kan være gode at gå efter, når du vil bære i de varme sommermåneder:

Både silke, hamp, hør, bambus og endda uld kan være gode om sommeren. De kommer som regel i en blanding med bomuld.

Bambus: 

Bambus er blødt og glat fra starten og giver en virkelig lækker vikle. Bambus er tynde fibre og er derfor rigtig godt til en vikle, der ikke skal være for varm. På grund af de tynde fibre er bambus dog heller ikke verdens stærkeste materiale, og en bambus vikle kan derfor hurtigt føles tung med store børn – specielt hvis du skal bære i længere tid i en ét lags binding. Til nyfødte og små børn er bambus et fantastisk valg pga. blødheden – hvilket også gør den til den perfekte begyndervikle.

Hamp: 

Hamp er stærkt – samtidig med at det er luftigt, og giver en vikle der ikke er for varm. Ulempen ved hamp er, at det giver en meget stiv vikle, som virkelig skal gåes til. Er du nybegynder i fastvikle, så er hamp næppe det bedste valg til dig. 

Silke:

 Silke opfører sig lidt som bambus i en vikle. Vælger du en vikle med silke får du en fantastisk blød og lækker vikle. Den er nem at binde og er luftig om sommeren. 

Vikler findes i mange materialer. Denne fra Yaro er f.eks. i en hør/kapok/bomuld blanding.

Hør: 

Hør er ikke så varmt og egner sig derfor godt om sommeren. Hør er også stærkt, og giver vikler som du kan bære tunge børn i, uden problemer. Ligesom hamp, kan hør-vikler dog godt være stive i det i starten – de skal gåes til og egner sig ikke til nybegyndere i vikle-verden. 
LittleFrogs fastvikler med hør (linen) er dog en undtagelse og er bløde og nemme at binde – også for dig der er nybegynder. 

Uld:

Uld er temperaturregulerende, så lette vikler med uld kan bruges som sommervikler. Fordelen ved uld er, at det er super stærkt og du får en god, stærk og blød vikle. Ligesom med uldtøj er uldvikler lidt en smagssag, så hvis du ikke er til uld i andre produkter, så er en vikle i uld nok heller ikke din smag.

Hvad med vikler i 100% bomuld? 

Du skal endelig ikke få den opfattelse, at en vikle skal være blandet med bambus, hamp eller hør for at være god om sommeren. Det skal den ikke nødvendigvis. 100% bomuldsvikler kan sagtens være lette, tynde og luftige – f.eks. er rigtig mange af Didymos’ og LittleFrogs vikler meget lette og luftige i 100% bomuld og egner sig strålende til sommervikler.

Nr. 4 – Tag tøjet af

Som nævnt i råd nummer 2, er antallet af lag en vigtig faktor for hvor varmt du og barnet har det når du bærer i en vikle. Måske er det nok for dit barn, bare at have ble på og for dig er en tynd top (eller mindre) måske også fint.

Husk at du altid kan have en bæretrøje ved hånden til at regulere temperaturen med.

Og så lige for en sikkerhedsskyld: Husk nu solcremen! Det er ikke fedt at vikle på skoldede skuldre.

Nr. 5 – Læg en stofble mellem jer

Hud mod hud kontakt er vigtig – og en af de ting de fleste elsker ved at bære sit barn. Men om sommeren kan den der hud mod hud kontakt godt blive…. en svedig og klam fornøjelse. Hvis du vil undgå floden af sved der kan opstå mellem dig og dit barn, kan du lægge en stofble mellem jer. På den måde kan du måske også undgå det varmeudslæt der ellers kan opstå på barnets kind, når det ligger op ad dig.

Nr. 6 – Vand på flere måder

En sommerhat til både den der bærer og bliver båret, kan være en rigtig god idé.

Vand, vand og atter vand. Til dig og til dit barn. Indvendigt og udvendigt. Drik rigeligt og sørg for at dit barn ammer ekstra, får ekstra flaske eller ekstra vand (afhænger af dit barn). Du kan også køle barnet ned udvendigt ved at fugte håret med koldt vand, eller gøre solhatten våd. Samme tricks gælder på dig selv.

Til sidst er det værd at nævne, at du nemt kan holde øje med dit barns temperatur og velbefindende når du bærer. Det er nemt at tjekke barnets temperatur i nakken – er barnet meget varmt og svedigt kan du prøve at køle det af med vand – søg skygge – eller hold en pause.

3 konkrete bud på sommervikler

Forhåbentlig har ovenstående 6 råd givet dig mere mod på at bære dit barn i en vikle i sommervarmen. Men måske er du stadig i tvivl om hvilken vikle du skal vælge? Her får du derfor til sidst tre konkrete forslag:

  1. Har du en nyfødt eller et barn på under 10 kg er en bambus vikle et godt valg. Det kan f.eks. være denne fastvikle fra Yaro eller denne strækvikle fra Moby.
  2. Har du et lidt større barn er en hør vikle, som denne, en mulighed. Er du nybegynder i fastvikle verden så vælg én fra LittleFrog – de er altid bløde og lækre.
  3. Nu er det vist blevet nævnt et par gange her, men viklerne fra Littlefrog er generelt meget tynde og lette – uanset hvilket materiale de er lavet af – og de fleste vil egne sig som sommer-vikler.

Rigtig god sommer og god fornøjelse med babybæringen 😊

Følg Børn i balance

Kom og mød mig og holdet bag Børn i balance. Vidste du f.eks at Børn i balance er familiedrevet? Find ud af hvem vi er og meget mere her:

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.