Børn, sang, musik og dans

Allerede som nyfødt er børn glade for sang og musik. Babyer falder ofte til ro, når man synger, nynner eller spiller musik for dem. De er heller ikke særlig gamle, før de bevæger sig til musikken.

Musikken er ofte forbundet med følelser. Vi lytter til musik når vi er glade, kede af det, forelsket, skal slappe af, arbejde, ja, faktisk gennem hele livet betyder musik noget for os.

Sang og musik er også et fællesskab for børn og voksne. Vi ser det på stadion, når vi synger for vores ynglings fodboldhold, når vi alle synger og danser om juletræet, når vi synger fødselsdagssange eller festsange for at fejre hinanden, og ikke mindst det sidste års tid hvor fællessang har samlet det meste af Danmark.

Børn og sang

Det er så hyggeligt at synge med børn. Godnatsang, sang når vi går tur, sang i badet, sang når vi pusler. Men sangen er også meget mere end bare hygge. Sangen er med til at udvikle børn. Det er fantasi, sprog, stemme og rytme.

Allerede fra en ret tidlig alder synes børn også, at det er spændende og sjovt, når man laver små fagter til sangene. Man kan se, hvordan de selv prøver, at efterligne de fagter vi voksne laver. Tænk bare på ”klappe- klappe kage” eller ”Dra-la”, som er nogle af de første fagtesange, de helt små børn kan være med på.

Det er en super øvelse for de små børns motorik at synge sange med fagter. Det kan både være finmotorikken som i ”Lille Peter edderkop”, hvor fingrene bliver sat på en kompliceret prøve, eller sange hvor man bruger hele kroppen. Også øje-hånd koordinationen bliver trænet, og det at skulle følge den voksnes bevægelser, og selv udfører dem, er ikke altid nemt.

Når børnene bliver lidt større, er sanglege også et hit. Her blander vi både sang, bevægelse, samarbejde og fællesskab. Vi kan være mange sammen, eller to og to når der leges klappe/remse lege. Børnene synger også selv sammen, når de f.eks. gynger, sjipper eller måske sidder og tegner.

Børn og dans

Når små børn danser er deres bevægelser umiddelbare, de er ikke generte og der er ingen regler. De følger rytmen og bevæger sig spontant. Det er en kæmpe kvalitet, at de så fint kan bevæge deres krop og bare være dem selv.

Større børn og voksne har det helt anderledes med dans. Vi tænker over hvad andre tænker, og at dansen skal se korrekt ud. De større børn, der begynder at bruge Youtube og TikTok, lærer der, hvordan dans skal se ud. Her lærer de nye ”moves” og dansetrin, og det er deres bevægelser præget af…..,men det er bestemt heller ikke dårligt. Det at kunne kigge efter andre, afspejle og kopiere er rigtig god træning, og ofte gør de det i godt selskab med venner og veninder.

Instrumenter og samspil

Der er noget magisk ved at få et instrument i hånden og kunne lave lyd. Børn, og faktisk også voksne, kan slet ikke lade være med at spille, så snart de får et instrument i hånden. Børnene udfordrer lyden og prøver den af. At finde ud af, at forskellige instrumenter har forskellig lyd, at man kan spille lavt og højt, at mærke, føle og finde ud af, at noget skal rystes og andet skal man slå på eller puste i, er alt sammen læring og med til at udvikle barnet.

Det er sjovt at spille, og især at spille sammen, og lave sit helt eget husorkester. Det giver en følelse af fællesskab, og giver et ekstra pift til sangene vi synger.

Sangkuffert og sangbog

En eller flere sangbøger er rigtig gode at have, når man skal inspireres til at synge. Børn kan godt lide gentagelser, og synger gerne den samme sang igen og igen. Det kan dog også være godt og sjovt at synge mange forskellige sange. En sangbog med gode billeder, gør det let for barnet at genkende sangene. Også selv om de ikke kan læse teksten, ved de lyn hurtigt hvilken sang, der hører til hvilken side.

En sangkuffert er et sjovt alternativ til en sangbog. En sangkuffert er en lille kuffert, æske eller pose der er fyldt med ting der refererer til forskellige sange. På nettet er der mange opskrifter på hæklede figurer til sangkufferten. Hvis man ikke er den store hækler, kan man også gå på opdagelse i huset og finde ting og sager der passer i kufferten.

Eks: ”Der bor en bager” kagerulle, ”Lille Peter edderkop” En plastik edderkop evt. fra halloween. ”Se den lille kattekilling” en katte figur eller bamse. Kun fantasien sætter grænser.

Jeg synes sang og musik giver så meget glæde og kan kun opfordre til at vi synger, danser og spiller masser af musik med vores børn.

Følg Børn i balance

Kom og mød mig og holdet bag Børn i balance. Vidste du f.eks at Børn i balance er familiedrevet? Find ud af hvem vi er og meget mere her:

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.