Brætspil

Brætspil for børn

Brætspil er helt sikkert en af de aktiviteter, jeg synes, man som familie, kan have en masse hyggelige stunder omkring.

I øjeblikket er vi alle mere hjemme og sammen hele familien. Tiden uden vennerne i skolen og fritidsordningen kan sagtens blive lang, og der skal findes på spændende ting hjemme.

Forskellige Brætspil

Gamle klassiske brætspil som Kalaha, Ludo og Dam blev oprindeligt opfundet for flere hundrede år siden og er ofte enkle i deres udformning. De spilles stadig, med stor glæde, i dag. Nutidens brætspil har ofte flere komponenter og brikker, der er farverige og sanselige i deres form. Det kan være sjovt og tiltalende for mange børn. I dag er det også langt fra alle brætspil, der rent faktisk har et bræt, og nogle gange skal man selv være med til at bygge brættet op af brikker, mens man spiller.

Der findes mange forskellige slags spil, og hver især Stimulerer de børns udvikling og læring på deres helt egen måde. Læs med under billedet hvor jeg giver fif til hvilke spil der kan lige præcis det I har brug for derhjemme.

Brætspillet frugthaven fra Haba
Frugthaven fra Haba

Hygge – leg og læring

Brætspil er nemlig ikke kun en hyggelig aktivitet. At spille brætspil er også fyldt med læring. Børn lærer utrolig meget når de spiller, bare tænk på at skulle sidde og koncentrere sig, vente på tur og måske endda tabe (læs med længere nede, hvor jeg kommer med et lille fif til dårlige tabere 😉).

Balancespil:

Et spil hvor man skal stable noget eller få noget til at balancere. Her styrkes børnenes finmotorik, hånd øje – koordination og koncentrationen. Det gælder også om at være forsigtig og få tempoet ned. Her vil jeg forslå spil som: Klodsmajor, Balancespil Noahs ark, Rhino Hero Super Battle eller Prinsessen på ærten.

Samarbejdsspil:

Her er det alle spillere, der spiller sammen om at vinde over spillet. Her skal man lære at samarbejde. Det kan godt være svært, når man godt vil være den, der har de fleste ”stik”, men det måske er bedre, at det er en af de andre spillere der får stikkene…… sådan så alle vinder. Som gode samarbejdsspil vil jeg foreslå: Frugthaven, Karuba og Go’samtale.

Huskespil:

I floppy ears hænger deltagerne kortene på ørene.
Floppy ears – et sjovt huskespil

Huskespil: Her bliver hjernen udfordret, og man bliver nød til at koncentrere sig. Mange børn er rigtig gode til huskespil, og her er virkelig et spil, hvor de ofte er de voksne overlegne (ja det er i hvert fald min oplevelse😊). For børnene er der også en læring i at kunne genkende tingene på brikkerne, og se at de passer to og to. Her vil jeg foreslå: vendespil med vilde dyr, floppy ears, Huskespil med dyr eller Hr.Skæg vendespil.

Aktivitetsspil:

Aktivitetsspil: Spil hvor man skal bruge kroppen, og måske få pulsen op. Her bliver både grov – og finmotorikken stimuleret. Det kan være man skal løbe, mime, danse eller imiterer et dyr. Her foreslår jeg: Aktive dyr eller Sokkemonster.

Strategispil:

Strategi: Her skal man kunne bruge taktik og strategi. Spil hvor det gælder om at ”handle” rigtigt på det rigtige tidspunkt. Her bliver børnene virkelig udfordret i at kunne tænke logisk, og se lidt fremad. Det kræver noget både at se sine egne fordele og samtidig skulle ødelægge det for de andre. Det er også typisk spil for de lidt ældre børn. Her vil jeg foreslå spil som: Heltene fra Kaskaria, Sænke slag skibe, Spilboks, eller fire på stribe.

Læringsspil:

Læringsspil: Er spil hvor målet er, at lærer barnet noget, det kan være farver, tal eller bogstaver, former, årstider, dagliglivet osv. Her vil jeg foreslå: Det leger jeg med, Hr. Skæg tælle og regnespil, Føl og find spil eller Leg og lær- hvad passer sammen.

Forskellige brætspil fra Haba
Gode børnespil

Ynglings brætspil

Alle spil kan noget, og man kan hurtigt som barn eller familie få et ynglings spil. Især børn elsker genkendelsens glæde og elsker at spille det samme spil igen og igen. Sådan har vi det også hjemme hos os hvor det i perioder, ofte er de samme 2-3 spil, der kommer på bordet igen og igen.

Men ligegyldigt hvilke spil er det altid hyggen, og det at være sammen, der gør, at det er fantastisk at spille brætspil.

………..Og så var der jo lige det der med at tabe. Jeg har altid som barn måtte bide det i mig, når jeg tabte i spil (og åh hvor jeg ikke kunne li’ det!), det var desværre først som voksen, og da jeg fik børn, at min mor fik den gode (måske upædagogiske) ide, at taberen skulle premieres med et ”taberbolche”. Så ja, hos mormor er der ingen sure miner når man taber, for så er der bolcher (vinderen får nu også et).

Læs også mere om spil til ferien her.

Følg Børn i balance

Kom og mød mig og holdet bag Børn i balance. Vidste du f.eks at Børn i balance er familiedrevet? Find ud af hvem vi er og meget mere her:

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.