Derfor er en kuglebane altid et hit til børn

Når bilen racer ned ad kuglebanen, skifter spor og retning, for så at race videre, er koncentrationen stor hos det barn der har sat bilen i gang. Barnet er fuldt underholdt af farten, skiftet fra et niveau i kuglebanen til det andet, og klar til at sætte den næste bil i banen hurtigst muligt.

Blå kuglebane fra Little Dutch

Hvilken slags kuglebane der er den sjoveste, ændrer sig gennem tiden, men mere om det om et øjeblik.

Først vil jeg lige knytte et ord til hvorfor kuglebanerne er så gode og sjove. Os voksne har måske ved første øjekast, lidt svært ved at se det sjove i en bil der kører fire niveauer ned og suser ud på gulvet.

Tro mig, det har et barn ikke. Og lad dig ikke narre. Selvom kuglebanerne er simple i de første år, så styrker de en masse vigtige dele af barnets udvikling:

  • Øje-hånd koordinationen
  • Koncentration
  • Finmotorik
  • Samarbejdsevne

Når bilen (eller en anden figur) skal placeres på banen, når den nøje skal følges ned, og når flere børn skal skiftes til at sætte bilen/kuglen eller figuren i gang, så bliver alle ovenstående punkter udfordret, og det er her barnet udvikler sig.

Som sagt vil det i takt med at dit barn bliver ældre, også være nye baner og udfordringer, dit barn finder sjovest. Læs videre og find den type kuglebane der passer bedst til dit barn.

Den første kuglebane

Den første kuglebane dit barn får glæde af, er den helt simple af slagsen. Den skal ikke bygges, men har en fast form der sætter rammerne for legen. Kuglebaner med biler er en rigtig god start. Bilerne har en fast bane at køre i, så de ikke falder ned gennem banen eller sætter sig fast fordi de kører skævt. Kordinationen trænes når bilen skal på plads og barnet eksperimenterer med hvor meget man kan skubbe bilen i gang før den flyver af banen, i stedet for at fortsætte i sporene.

Kuglebane fra Kids Koncept

Når barnet bliver større, kan kuglebanen bruges som en del af en større leg. Måske som broen fra sofabordet, ned til den lille by på gulvet?

Kuglebanen du kender fra biblioteket

En udvikling af denne kuglebane, er den klassiske kuglebane fra Nic. Du kender den nok bedst fra biblioteker og venteværelser rundtomkring i landet:

Nic kuglebane

Kuglebanerne fra Nic er af samme princip som de mindre kuglebaner med biler. Nu er der bare længere til bunden, mere fart, flere figurer og måske flere spor. Her kan der virkelig races om kap og testes hvilke figurer der komme hurtigst ned til bunden.

Det er ikke tilfældigt at kuglebanerne fra Nic er så populære. De er lavet i træ og er derfor enormt holdbare, også selvom der er rigtig mange der leger med dem. Nic laver kuglebaner i både store og små versioner, og selvom der medfølger figurer til at race med, kan der også tilkøbes flere efterhånden som legen trænger til fornyelse.

Disse kuglebaner findes også i mindre modeller, perfekte til børneværelset.

Kuglebane fra nic, med fem niveauer.

En udfordrene kuglebane

Når dit barn er ca. 5 år begynder konstruktionskuglebaner at blive rigtig spændende. Barnet er klar til at udfordre fantasien og kreativiteten, ved selv at bygge kuglebanen og derefter tjekke om den er bygget ordentligt, så kuglen kan rulle hele vejen igennem.

Konstruktionslegen er ikke isoleret til kuglebanen, men kan udvides med tomme køkkenruller, sammenrullede aviser eller en tragt fra køkkenet. Her er det virkelig kun fantasien der sætter grænser, både for børn og voksne, hvilket gør det til en super hyggelig aktivitet I kan lave sammen.

En sjov konstruktionskuglebane er f.eks en fra Cuboro. De kan bygges på utallige måder så de kan udfordre både børn og voksne.

En kuglebane fra Cuboro består af et antal træklodser, som måler 5x5x5 cm. Klodserne har forskellige baner, så kuglen f.eks kan løbe gennem eller over den, så banen kan bygges i flere etager. Der findes forskellige sæt af Cuboro banerne, og da alle klodser har samme mål, kan de kombineres og udgøre en endnu større og endnu sjovere kuglebane. Læs mere om Cuboro kuglebaner her.

En kuglebane der strækker sig fra spisebordet og rundt i stuen, får en god start i en kuglebane som denne, og det giver også en god fart til at blæse kuglen videre i køkkenruller, og hvad I ellers kan finde på at udvide legen med.

Et rigtig julegavehit

Der skal julelys i børnenes øjne juleaften, og sidste år var specielt kuglebanerne fra Little Dutch et stort julegavehit, ikke uden grund.

Kuglebane fra Little Dutch

En ting er at en kuglebane (som hele dette indlæg handler om) er et rigtig godt legetøj, så er de også virkelig flotte at have fremme, så de altid er lige til at lege med.

Konstruktionskuglebanerne er også gode til jul, da familien kan samles om den så både små og store søskende kan lege med.

Følg Børn i balance

Kom og mød mig og holdet bag Børn i balance. Vidste du f.eks at Børn i balance er familiedrevet? Find ud af hvem vi er og meget mere her:

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.