Naturens magi – fra larve til sommerfugl.

Det er altid sjovt at komme ud i naturen med børn. Børn er nysgerrige og klar på at opleve verden. Går man ud i naturen, er der masser af gode, fantastiske og fortryllende oplevelser, man kan præsentere børnene for. Det kan være at fange små haletudser med et fiskenet, studere dem, og selvfølgelig slippe dem fri igen, se på en kæmpe myretue og følge hvordan myrerne arbejder, eller måske finde en snegl med et smukt sneglehus.

En af de helt magiske oplevelser og aktiviteter man kan lave med børn er, at se hvordan en larve udvikler sig til en smuk sommerfugl. De sidste par uger har vi på vores Facebookside haft gang i netop dette projekt “fra larve til sommerfugl”. Her har vi fundet larver af Nældens takvinge og fulgt dem fra larve til sommerfugl.

Vi finder larver.

En gruppe af larver på brændenældeblade.
Klynge af larver på brændenælder.

Når man skal i gang med projekt ”fra larve til sommerfugl” skal man i gang omkring maj måned. Her lægger Nældens takvinge, som er Danmarks nationalsommerfugl, sine æg på undersiden af brændenældeblade. Når I skal lede efter dem, er det godt at lede på brændenælder, der står på solrige steder. Kig i nælderne og kig især efter blade der er lidt krøllede, og har spind på. Larverne sidder gerne i klumper viklet ind i spind. Er I ude og lede når larverne er blevet større, er det en god ide, at kigge efter brændenælder der er spist godt af.

Et fint hjem til larverne.

Når I kommer hjem med larverne, skal de have et godt hjem, mens de bor hos jer. Larver er ikke særligt krævende. En gennemsigtig spand, en glasvase eller en gennemsigtig plastikkasse kan sagtens bruges. Husk huller i låget. På glasvaser sætter jeg et stykke køkkenrulle over med elastik om, det kan de sagtens få luft igennem.

De skal ikke have så meget andet i hjemmet end brændenælder. Dem skal de til gengæld have friske af hver dag, mens de er larver. Et par grene er også godt at have i, så larverne har noget at sætte sig fast på, når de skal forpuppe sig. Flere af larverne vil helt sikkert også sætte sig i låget, når de bliver til pupper.

Larverne vokser

To larver der kravler rundt i deres terrarium.
Larverne spiser og kravler rundt.

Fra dag til dag kan man nærmest se, hvordan larverne bliver større. Det er sjovt at følge med, når de gnasker sig igennem nældebladene. Er man helt stille, kan man være heldig og høre, når der bliver tygget.

På et tidspunkt begynder larverne at sætte sig stille, og pludselig hænger de med hovedet nedad. De hænger lidt sådan, og så går de i gang med at forpuppe sig. Det ligner at de tager et grønt blad om sig, og stille og roligt bliver de pakket mere og mere ind. Til sidst hænger de stille, og er blevet til en puppe. Nældens takvinge laver en utrolig smuk puppe. Den bliver helt kobber/guld farvet og glimter og glitre.

Larver er blevet til flotte pupper af nældens takvinge
Nældens takvinge pupper.

Trylleri

Og så pludselig sker det. Efter ca. 12 dages tid kommer larverne ud igen. Det er bare ikke larver mere, men smukke sommerfugle. Man kan se at pupperne er klækket, da der kommer en rød væske ud, når de klækker. Væsken lægger sig i bunden af vasen/kassen.

Først sidder sommerfuglen med vingerne lukket sammen. De skal lige tørre, inden de er klar til at flyve. Når de har siddet lidt, eller man fornemmer, at de basker lidt med vingerne, er det tid til at lukke sommerfuglene ud. Hvis man stikker hånden ned til dem, er de meget villige til at sætte sig på ens hånd. Er man stille og rolig og lidt heldig, kan sommerfuglen godt sidde der et stykke tid, inden den til sidst basker lidt med vingerne og flyver ud på eventyr.

Nældens takvinge sommerfugl
Den fineste sommerfugl i smukke farver

Jeg håber, at I er blevet inspireret til selv at tage ud og opleve naturen, og måske endda selv lave dette projekt til næste forår, når der igen er larver og liv i nælderne.

På Børn i balances shop har vi masser af udstyr til eventyr og ekspeditioner i naturen. Kig ind og lad jer inspirere. https://www.boernibalance.dk/udeliv

God fornøjelse

Følg Børn i balance

Kom og mød mig og holdet bag Børn i balance. Vidste du f.eks at Børn i balance er familiedrevet? Find ud af hvem vi er og meget mere her:

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.