Hvad er ftalater?

Fakta om ftalater i PVC

Lad os tage det fra en ende:

Hvad er PVC?

PVC er en slags plast. Det udgør 12% af al den plast der bliver produceret. PVC er i sig selv ikke skadeligt og har gode egenskaber som lang holdbarhed, lav vægt og næsten ingen vedligeholdelse.

Hvad er ftalater?

ftalaterFtalater er et stof som er udvundet af olie. Det er farveløst og vand opløseligt, og man kan til nøds sige at det lugter lidt af planteolie.

Det er dette stof der oftest bruges til at blødgøre PVC. Det bruges også i f.eks. maling, lim, ledninger, tryk på tøj osv.

Principielt er det jo godt: Vi vil jo gerne have isoleret vores døre med tætningslister og rullet ledninger eller haveslanger sammen. Altså ting, vi ikke skal putte i munden!

Okay okay, jeg går heller ikke rundt og putter alting i munden, men det gør mine børn. Da ftalaterne ikke er bundet til PVC vil stofferne blive udledt når barnet sutter på plasten. Uanset om det er legetøj eller haveslangen.

Er ftalater skadelige?

Det er blevet bevist via dyreforsøg, at stoffet er skadeligt. Det er hormonforstyrrende og kan blandt andet påvirke sædkvaliteten hos mænd. Der er derfor i Danmark, siden 1999, forbud mod småbørns artikler og legetøj til 0-3 årige børn med mere end 0,05 vægtprocent ftalater.

I EU er der specificeret regler for 6 forskellige ftalater, der er blevet forbudt i legetøj og småbørns artikler til 0-14 årige. Disse ftalater er lavmolekylære. De højmolekylære er ikke bevist skadelige og man kan derfor finde ftalater i f.eks. byggematerialer uden at man behøver frygte for hormonforstyrrelser (jeg ville dog stadig lade være med at putte det i munden 😉 ).

Drikkedunke uden ftalater

Dopper vandflaskeDer er som tommelfingerregel ikke ftalater i drikkedunke produceret eller importeret i EU.

– men nogen virksomheder er gået hele vejen og gjort deres produkter helt uden nogen form for skadelige stoffer, også de lovlige.

Dette gælder blandt andet virksomheden Dopper. De har designet en multifunktionel vandflaske uden nogen form for skadelige stoffer, som blandt andet er kommet på Forbrugerkemis godkendte liste. De kører deres virksomhed under et bæredygtigt koncept, hvor overskuddet blandt andet går til rent drikkevand i Nepal og lignende.

Se Forbrugerkemis liste over hvilke drikkedunke, som ikke indeholder ftalater, PVC, bisphenol A og polyfluorerede stoffer, inden du vælger drikkedunk eller madpakke til barn. Eller dig selv.

 

Kilder:

www.plast.dk, www.mst.dk (miljøstyrelsen), www.forbrugerkemi.dk

About Trine Hjortshøj

Mor til 3 skønne børn og stolt medlem af Børn i balance familien!

Følg Børn i balance

Kom og mød mig og holdet bag Børn i balance. Vidste du f.eks at Børn i balance er familiedrevet? Find ud af hvem vi er og meget mere her:

, , , , , ,

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.