Hvornår har børn feber?

Hvilken temperatur har børn feber ved og hvad skal man gøre? Læs med her og få gode råd til at passe på dit feber barn.

Børn feber

Feber hos børn

Det er ikke farligt for børn at få feber, hvis barnets tilstand ellers virker okay. Der er flere faktorer der spiller ind hos børn, men lad os tage temperaturen først:

Børn har feber når temperaturen måler 38.0 grader.

Temperaturen skal tages efter at barnet har været rolig i gerne 10-20 minutter. Ved meget aktiv leg kan børns temperatur godt stige til 38 grader, uden at det betyder at de har feber. Det samme gælder når de har feber: hvis de leger aktivt kan temperaturen godt stige, uden at det betyder at sygdommen er blevet forværret. Vær derfor opmærksom på dit barns aktivitet, rumtemperaturen og lignende, når du måler temperaturen hos børn.

Det er også helt almindeligt at dit barns temperatur stiger lidt i løbet af dagen. Et barn med 38 i feber om morgenen, kan have 39 i feber om aftenen, uden at det betyder at sygdommen er blevet forværret. Dit barn kan også have feber om natten og sove meget uroligt, sørg for at have en drikkedunk klar og masser af kram og trøst.

Hvornår skal man ringe til læge?

Når børn og babyer har feber er det vigtigt at vurdere sit barn og holde øje med deres almene tilstand. Leger barnet, ser TV, eller kan koncentrere sig om noget andet, er det et godt tegn. Børn har ofte højere temperature end voksne og det er almindeligt for et barn at have 39-40 grader i feber.

Har dit barn 39-40 grader i feber, er det vigtigere at du kigger på dit barns tilstand, end på temperaturen.

Du skal ringe til lægen hvis

 • dit barn er sløvt, afkræftet og ikke vil lege
 • dit barn er svær at få kontakt med
 • dit barn har vejrtrækningsbesvær
 • temperaturen er over 40.5 grader
 • dit barn får kramper
 • dit barn græder meget og generelt virker utilpas
 • dit barn i et par dage har haft feber uden andre symptomer

Passe på børn med feber

Hvad kan man selv gøre for at passe på sit syge barn?

For at hjælpe dit barn med at komme så nemt som muligt igennem feberen, er der flere ting du kan gøre:

 • Sørg for at dit barn ikke har mere tøj på end højst nødvendigt. Hvis dit barn gerne vil ligge og putte, er det en god idé at give det et tyndt tæppe i stedet for en varm dyne. Et dynebetræk er også en god løsning.
 • Giv dem den væske dit barn helst vil have. Er saftevand lidt nemmere at få dit barn til at drikke, så er det bare det du servere. Ligeledes er det en god idé at give dem meget væskeholdig mad, som f.eks. vandmelon eller agurk. Spiser dit barn med feber ikke, skal du ikke blive nervøs, det vigtigste er at de får lidt væske. Er du i tvivl om de får nok væske, så hold øje med om dit barn tisser. Tisser det nogenlunde normalt får de fint væske.
 • Giv dem lov til at lave hvad de vil. Dit barn behøver ikke ligge i sengen, hvis det hellere vil op og lege. Det er også helt ok at se TV og sumpe lidt. Hyg om dem og med dem, og lad dem ikke se hvis du bliver for urolig.

Hvad skal vi lave?

Har du brug for inspiration til hvad man kan lave med syge børn? Mange børn har fuld fart på, selvom de har 40 i feber, mens andre gerne vil lege, men ikke kan finde kræfterne til det. Her er 3 eksempler på hvad jeg hiver frem, når et af mine 3 børn er feberramte:

 • Har dit barn kræfter til at sidde op, er fingermaling en super god idé. Det er ikke så krævende fysisk, men jeg har endnu ikke mødt et barn der ikke kunne lide at male på den ene eller anden måde. Jo mere interesse de har i det i laver, des mere “glemmer” de sygdommen og føler at de har det bedre. Du kan finde inspiration i vores indlæg om håndaftryk med fingermaling, eller gå på opdagelse i vores fingerfarve her >>
 • Når min store er syg, er det altid Plus Plus’erne der kommer frem. Han sidder gerne under dynen hele dagen hvis han kan få lov til det, og så kan han pusle med de små klodser i sengen, når mor synes at han har brugt lidt for meget tid på fjernsynet. Plus Plus’er kan du finde her >>
 • Er det svært at overskue oprydningen efter maling, er PlayMais et fantastisk alternativ. Hvis du endnu ikke kender det, kan du læse mere om PlayMais her >>. Der er ikke så meget oprydning og dit barn kan få lov at side og nusse eller bygge figurer med dem, uden at skulle være aktiv. Du kan se et stort udvalg af PlayMais her >>
playmais aktiviteter til børn med feber

God bedring og god leg!

About Trine Hjortshøj

Mor til 3 skønne børn og stolt medlem af Børn i balance familien!

Følg Børn i balance

Kom og mød mig og holdet bag Børn i balance. Vidste du f.eks at Børn i balance er familiedrevet? Find ud af hvem vi er og meget mere her:

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.