Kan man genbruge legetøj for meget?

At genbruge legetøj er fornuftigt. Dette indlæg handler om hvad du bør være opmærksom på, når du køber brugt legetøj. Hvis du kender webshoppen bag bloggen her, så ved du at vi elsker genbrug. Her kan du ikke købe brugt legetøj, men vi sender det nye i en genbrugskasse, så ofte vi kan. Så lad os lige slå det fast: vi elsker genbrug. Men det er ikke alt legetøj der bare skal genbruges i en uendelighed.

Bilen er fyldt med genbrugskasser.
Bilen bliver fyldt til randen, når vi henter kasser hos virksomheder i nærheden.

Har du snakket om genbrug med dine børn? Vores egne legtøjstestere har fra Paw Patrol lært at ”Genbrug er god brug”, og vi er helt enige. Nogle gange når de får gaver er de købt brugt. F.eks fra andre børnefamilier, som er færdige med at lege med dem. Andre gange finder de selv legetøj der skal sælges videre til glæde for andre børn.

Før denne ordning kom på plads, havde de en snak med deres mor om at genbruge legetøj, og de penge man kunne sparre på det. På den måde kom de med i beslutningen og kom begge frem til, at det var helt i orden at gaverne nogle gange var genbrug fra andre børn.

Ikke alt bør genbruges

Men det er desværre ikke alt vi bare skal genbruge. Forskningen i sundhedsskadelige stoffer har udviklet sig meget siden både du og jeg (på 27 år) var børn. I takt med at der bliver forsket mere, bliver der også lavet nye og skrappere regler for, hvad legetøj må indeholde. Og det er her legetøj af ældre dato kommer i spil.

Det der oftest advares om er plastik legetøj fra 70’erne og 80’erne. Noget der ofte er holdbart og ikonisk, og derfor fristende at lade gå i arv. Dog er det også legetøj produceret i en tid, hvor man ikke kendte til de risici der er ved f.eks ftalater (Hvad er det nu ftalater er?). Derfor kan de indeholde for store mængder af stoffer der i dag er bevist, eller mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Børn under 3 år er mest udsatte

Bideterning fra Malarkey Kids
Børn under 3 år, er mest udsatte for skadelige kemikalier, da meget af deres legetøj kommer i kontakt med munden.

Specielt de små børn under 3 år er knap så modstandsdygtige overfor skadelige kemikalier. Stofferne kan være brugt i produktion af tøj og legetøj og optages gennem kontakt med huden. De kan også optages når barnet tager legetøjet i munden. Derfor er der stramme regler i Danmark og EU for hvad legetøj til 0-3 årige må indeholde. Af samme grund bør du være opmærksom på, om det legetøj du køber til dit barn, er købt på en ferie uden for EU.

Køber du nyt legetøj fra udlandet? Mange bruger appen Wish eller handler fra udlandske sider som ebay og amazon. Bruger du selv disse, bør du være opmærksom på, om produkterne er produceret uden for EU, og derfor kan indeholde uønskede kemikalier.

Men hvad må man så?

I EU er der forbud mod at producere, importere og sælge legetøj til børn fra 0-14 år, hvis disse indeholder 6 specifikke ftalater. Danmark har dog udvidet dette forbud til at gælde alle ftalater. Det Danske forbud har været gældende for produkter til børn fra 0-3 år siden 1999. I 2007 blev det udvidet til at gælde for produkter til børn helt op til 14 år.

Du kan altså roligt genbruge legetøj, som fra nyt er købt i Danmark eller andre EU lande. Dog er det en god idé at holde sig til det private marked. Når først legetøjet er endt i en genbrugsbutik, kan det nemlig være rigtig svært at vide hvor det stammer fra, og hvor gammelt det er.

Kan man genbruge for meget?

Det korte og simple svar, når det kommer til legetøj er ja.

Nostalgi og legetøj bør ikke gå hånd i hånd, simpelthen fordi det gamle legetøj kan indeholde for store mængder uønskede(hormonforstyrrende) stoffer. Tænk derfor også over dette når du ser legetøj i genbrugsbutikker. Det er super hyggeligt at finde legetøj som det man selv har leget med som lille. Men behold pungen i tasken, og find istedet et gammelt fotoalbum frem. Måske ligger der et billede af det legetøj du legede allermest med, da du selv var barn.

Så genbrug løs, men husk at gøre det med omtanke!

Rigtig god genbrugslyst.

Følg Børn i balance

Kom og mød mig og holdet bag Børn i balance. Vidste du f.eks at Børn i balance er familiedrevet? Find ud af hvem vi er og meget mere her:

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.