Moderne stofble

Hvad er en moderne stofble?

En moderne stofble ligner i sin udformning almindelige engangsbleer. Stofbleerne er, som navnet antyder, lavet i stof og kan vaskes og derfor bruges igen og igen. De moderne stofbleer findes i forskellige udgaver, og det er en god ide at sætte sig lidt ind i de forskellige typer, inden man bestemmer sig for, hvilken type man er til, og som passer bedst ind i ens hverdag.

Hvilke slags stofble skal jeg vælge?

Formsyet ble

Den formsyet ble er en lækker og blød ble, der er åndbar for barnets hud. Den kan nemt boostes med forskellige indlæg, der optimerer sugeevnen, derfor er den også velegnet til brug om natten, eller på tidspunkter hvor der går længere tid mellem bleskift. Den formsyet ble er i sig selv ikke vandtæt og kræver derfor, at barnet har en blebuks eller uldunderbuks uden på.

AI1

Ai1 står for all in one. Denne ble består af et vandtæt ydre cover, der kan være belagt med enten PUL (Poly Eurathane Laminat) eller TPU(Thermo Plastic Laminate). I nogle bleer ligger disse vandtætte membraner mellem stof, så de ikke røre barnets hud. I denne slags ble sidder indlægget fast i blecoveret. Det gør det nemt at have den med i institution og på tur, da bleen allerede er samlet.  Her har man altså det hele samlet i et. Det betyder dog også, at når bleen er brugt, skal både cover og indlæg vaskes hver gang, og man kan ikke genbruge coveret inden vask

AI2

AI2 står for all in two. Som i AI1 består AI2 også af et ydre vandtæt cover med en vandtæt membran. I denne ble sætter man selv indlæg og cover sammen. Enten lægges indlægget i coveret, eller det sættes fast med trykknapper, nemt og hurtigt. At cover og indlæg ikke hænger sammen gør, at man i de tilfælde hvor det kun er indlægget der er vådt, kan genbruge coveret uden at vaske det. Samtidig er tørretiden efter vask også kortere, da cover og indlæg kan hænges op hver for sig.

Hvorfor vælge moderne stofble?

Det er der tre rigtig gode grunde til.

For dit barns skyld.

Mange engangsbleer er fyldt med kemi, plast og parfumer. Barnets hud er i kontakt med disse skadelige stoffer omkring 24 timer hver dag, i bleperioden som er barnets første 3 leveår (ca.). Med en moderne stofble er der mulighed for at vælge bleer af Økologiske materialer og uden kemi og plastik, så huden kan ånde.

For miljøets skyld.

Et barn bruger i gennemsnit 1,5 ton engangsbleer i en bleperiode (3 år). Det er rigtig mange bleer der både forurener at producerer, men også udleder meget co2 når de bliver brændt på forbrændingen. Stofbleer genbruger man, hvilke nedsætter antallet af bleer væsentligt, og så kan man vælge bleer, der er lavet af bæredygtige og økologiske materialer.

For økonomien.

Det kan virke dyrt, når man skal ud og investerer i stofbleer og tilbehør. Man skal have mange forskellige ting til en start, men når tingene er købt, går der lang tid, inden man igen skal ud og købe nyt for at supplere op.

Når man vælger at bruge moderne stofbleer, er det et valg man tager. At skifte en moderne stofble er næsten som at skifte en almindelig engangsble. Håndteringen af stofbleen efter bleskift er dog lidt anderledes, og lige præcis her er der lavet masser af gode løsninger, der gør det nemt at bruge moderne stofbleer. Læs med under billedet

Stofbleer i forskellige farver og mønstre fra danske Weecare.
Fine stofbleer fra danske Weecare

Hvad gør jeg med de brugte bleer?

Blespand med Wetbag

Det er faktisk slet ikke så besværligt at håndtere de brugte bleer. Et “must have” når man bruger moderne stofbleer, er dog en wetbag eller pail liner som det også kaldes . En Wetbag er en vandtæt ”skraldepose” til de brugte bleer. Man smider de brugte bleer i Wetbaggen, og når det så er tid til at vaske, putter man sin wetbag med bleer vaskeklude og evt. boosters ind i vaskemaskinen……uden at skulle røre ved indholdet.

Hvis barnet har haft afføring, tømmes bleen i toilettet og skylles. Der findes også blepapir i bambus til at lægge i bleen. Når afføringen lander på papiret, er det lige til at tage op af bleen og smide ud.

Hvad skal jeg tænke over, inden jeg vælger moderne stofbleer?

Er jeg klar til det ekstra stykke arbejde, der er, i forhold til engangsbleer?

Måske er ekstra arbejdet faktisk ikke så stort. Det giver lidt mere vask, men til gengæld slipper man for at slæbe tunge bleer med hjem fra supermarkedet og de mange bleer der fylder godt op i affaldsspanden er pludselig væk. Alt nyt kræver tilvænning, og at bruge stofbleer bliver hurtigt en vane og rutine præcis som med engangsbleerne.

Hvilken ble passer til mit barns behov?

Det er en god ide, at se hvilke bletyper der findes, og finde ud af hvad barnet har brug for.

Vil jeg bruge moderne stofbleer på fuldtid eller kun delvist?

Man kan vælge at bruge stofbleerne på fuld tid, men man kan også vælge at kombinere og bruge engangsbleer i f.eks. institution og på tur, eller måske når man skal rejse.

Hvilke materialer skal bleen være lavet i?

Moderne stofbleer kan være lavet i forskellige materialer og stof. Der er også forskel på hvilken vandtæt membran der er i coverne. Mange af indlæggene er lavet i bambus eller hamp, som er materialer med god sugeevne. Overvej også om bleen skal være økologisk og i bæredygtige materialer.

Hvad skal jeg bruge af ekstra udstyr?

Hvad er et “musthave” og hvad er “nice to have”. Der er udstyr som f.eks. wetbaggen (pail liner) der er uundværlig. Så er der forskellige boosters, indlæg og blepapir du kan vælge, alt efter hvad dit barn har brug for. Det kan også være du får lyst til at bruge genanvendelige vaskeklude, der passer godt ind i den mere bæredygtige tankegang.

Hvad så når mit barn bliver ældre?

Moderne stofbleer kan bruges fra barnet er født og i hele bleperioden. Nogle bleer fås i forskellige størrelser efter vægt og alder. Andre bleer er onesize, men med knapper eller velcro der gør, at bleen kan vokse med barnet.

En af fordelene ved stofbleen er, at mange børn bliver hurtigere renlige. Alt efter hvordan man booster bleen, suger den forskelligt. Når man giver barnet lov til at mærke, at det bliver vådt når de tisser i bleen, får de hurtigere lysten til at komme af med bleen og bruge toilettet.

Jeg håber, at du er blevet inspireret til at begive dig ud i at bruge moderne stofbleer. Fordelene er mange, både for dit barn og for miljøet, og med de mange lækre bleer i skønne materialer, man kan få i dag, er det nemt at komme i gang.

Rigtig god fornøjelse

Følg Børn i balance

Kom og mød mig og holdet bag Børn i balance. Vidste du f.eks at Børn i balance er familiedrevet? Find ud af hvem vi er og meget mere her:

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.