Motorisk udvikling for børnehavebarnet

Motorisk udvikling for børnehavebarnet

Bevægelse og leg er en vigtig forudsætning for at barnet udvikler sig. At bruge kroppen har stor betydning for barnet, både fysisk, psykisk og socialt. Børn oplever og lærer gennem hele kroppen. De forstår bedre, lærer bedre og udvikler sig bedre. Bevægelse og leg hjælper barnet med at udforske sig selv og sine omgivelser. Så at kravle, klatre, hoppe, løbe osv. er en meget vigtig del af barnets udvikling.

Børn som er motorisk stærke har en stor fordel og kommer lettere til alting. Heldigvis kan vi som voksne være med til at styrke motorikken hos de børn som ikke er så heldige, og give børnene lyst til at udforske sig motorisk.

Jo mere børnene leger og bevæger sig, jo mere øver de sig i de motoriske færdigheder. Her gælder det om for den voksne at finde udfordringer som passer til barnet og dets formåen. Det handler om at opmuntre barnet til at træne forskellige bevægelser. Det skal være sjovt, der skal grines og fjolles, så barnet oplever det som noget positivt.

Nøgleordene for en god motorisk udvikling skal være succes på succes.

Der kan laves en forhindringsbane enten ude eller inde alt efter muligheder. Tag udgangspunkt i det barnet kan, og udbyg den så med flere udfordringer efterhånden som sikkerheden bliver større. Der kan købes rigtigt meget godt legetøj som er beregnet til at styrke motorikken gennem leg, men man kan også bare bruge det som er til rådighed ganske gratis eller måske en kombination.

Se også vores gratis e-bog “Sådan styrker du dit barns motorik gennem leg” og få inspiration til nemme hverdagslege.

Du kan også få god inspiration til at styrke finmotorikken her og grovmotorikken her.

Sjov motorisk udfordring på en indendørs forhindringsbane

Riverstones til motorisk udvikling

En indendørs forhindringsbane kan være at kravle over og under borde og stole, hoppe fra sofapude til sofapude, slå kolbøtter, hoppe, hinke, tegn kridtstreger på gulvet til at gå balance på, trille, snurre rundt på en kontorstol og kravle. Ærteposer kan ligge undervejs og være med til at give god kropsforståelse og balance.

En hoppehest eller en hoppebold er fantastisk til at træne balance og koordinering. Trædesten, Hill tops eller River stones er sjove udfordringer som skal forceres undervejs på forhindringsbanen.

Udendørs forhindringsbane som motorisk træning

3-kantet rebstige til motorisk leg

Udendørs kan haven, skoven eller en legeplads bruges. Gå balance på sandkassekanten, gynge, hop fra træstamme til træstamme, klatre i træer eller brug en rebstige.

Boldlege er fantastisk, bolde har en magisk tiltrækning på de fleste børn. Her kan der øves gribe, kaste og sparke og der kan løbes med bolden.  Brug evt. bolde i forskellige størrelser og med forskellige overflader. Gode klassiske stylter eller måske spandestylter giver god balance, og der kan trilles ned af bakkerne.

Det gælder om at tage udgangspunkt i det som er sjovt og som barnet kan. Det giver selvtillid og lyst til mere.

Bare ved at lege og bevæge os sammen med barnet aktivt, når vi langt, og de første succeser er skabt.

 

Pædagog og ejer af boernibalance.dk

Jette Hjortshøj

Følg Børn i balance

Kom og mød mig og holdet bag Børn i balance. Vidste du f.eks at Børn i balance er familiedrevet? Find ud af hvem vi er og meget mere her:

, ,

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.