Sådan får dit barn en god skolestart

Den gode skolestart starter derhjemme

Skolestart kan både være anledning til sommerfugle i maven og bekymringer hos dit barn. Det er et stort skift fra børnehavens trygge rammer, til en stor skole med ældre børn og mange ukendte faktorer.

Heldigvis kan du selv være med til at give dit barn en god skolestart!

Institutionerne gør selvfølgelig deres, med skole-besøg, storegrupper og skoleforberedelse, men det er vigtigt for dit barn at det også bliver snakket om derhjemme. For at forberede dit barn på den gode skolestart kan du komme langt med få råd:

  • Snak med dit barn om forventninger.

Det er kun barnet selv der ved hvordan det har det. Tal gerne det praktiske igennem, så dit barn har noget at forholde sig til – f.eks, hvad man skal have med i skole, hvor man kan lege henne i frikvartererne og hvad man laver i timerne. Børn er bedre til at forholde sig til det håndgribelige, så det praktiske kan give lidt ro i maven.

  • Positiv indstilling

Snak med en positiv indstilling, så vil den smitte af på dit barn. Dit barn er utrolig let påvirkelig af hvordan du ser tingene – hvis du er urolig og bekymret, bliver dit barn det også.

  • Inddrag dit barn

Lad dit barn være med til at vælge skoletaske, købe penalhus og fyld til det. Og gerne lidt før skolestarten, så barnet kan nå at glæde sig til at bruge det.

Hvad skal man købe til skolestart?

tykke farveblyanter til skolestartNår dit barn skal starte i skole, er der få praktiske ting der skal indkøbes. Det er en stor jungle af udvalg, lad være med at købe det dyreste og tro at det er det bedste, men gå alligevel efter en vis kvalitet – det er til gavn for dit barn.

  • Skoletaske

Når du køber dit barns første skoletaske, er det vigtigt at have dit barn med. Skoletasken skal passe til barnet og skal være stor nok til at kunne rumme et par bøger, men helst ikke meget større. Børnene er ikke så store endnu, så man skal passe på ryggen. Det vigtigste du skal kigge efter når du køber ny skoletaske til børn, er brystremmen. Den sørger for at skoletasken altid sidder ordentligt og støtter de rigtige steder, også selvom der skulle komme et par tunge bøger i tasken.

  • Penalhus og fyld

Mange steder kan du læse, at penalhuse der kan foldes ud er mere overskuelige for børn. Det er det da også; første dag! Problemet med de organiserede penalhuse (udover at de fylder halvdelen af børnenes borde), er at børnene ikke kan holde dem organiserede. Når skoleklokken ringer og man skal skynde sig at pakke sammen, er det ikke dér børnenes prioritet ligger. Tre dage med sådan et penalhus og så kan de flestes ikke lukke mere.

Men hvilket penalhus skal man så vælge? De runde penalhuse roder jo?

Her er mit bedste fif, som mor til to skolebørn:

Køb to små.

Det ene putter du farveblyanter i. Så er de samlet og nemme at holde styr på. Det andet putter du de resterende ting i: tre blyanter, en blyantspidser, et viskelæder og en papirsaks. Mere behøver dit barn ikke de første år i skolen. De få ting er overskuelige nok i et rundt penalhus, selvom det ikke ligger og er fastspændt. Det tager to sekunder at finde tingene og to sekunder at få dem ned igen. De første par år er det alligevel ikke mange bøger der kommer med i tasken, så der er masser af plads til at have to små penalhuse.

Jeg ved godt at de store tin madkasser er super flotte og rummelige, men de er desværre super upraktiske. Efter et par gange i opvaskemaskinen begynder de at ruste og de fylder halvdelen af skoletasken og skrivebordet.

Køb i stedet en god madkasse af plastik. De holder meget længere og er gode i opvaskemaskinen. Selvom mange af dem ikke ser så store ud, er de rigeligt store til en madpakke. Der er nemlig god plads til rugbrødsmadder og lidt snacks, eller en pastasalat.

Når du køber drikkedunke til børn, er der nogle få ting der er gode at huske på:

Find en drikkedunk der kan komme i opvaskeren. Det er langt mere hygiejnisk når den kan blive vasket regelmæssigt, og det ikke er besværligt. Det vil sige at drikkedunken skal have en stor åbning, når låget skrues af. Der er også en god idé at finde en drikkedunk med tud eller indbygget sugerør, så er det langt nemmere for børnene at få en tår. Hvis låget er skruet godt fast på dunken, kan det nemlig være svært for børnene selv at åbne det, og så er det meget nemmere med en tud.

Vi har samlet en hel kategori fyldt med gode ting til skolestarten.

Gode råd til dig, som forældre til et nyt skolebarn

Det er ikke kun dit barn der starter på noget nyt – det gør du også.

Det er ikke altid lige let at være forældre til et nyt skolebarn, men vi har her samlet lidt råd der kan gøre det lettere. Uanset hvad du gør; huske at det skal være for dit barns bedste og ikke dit eget. Alt du gør smitter af på dit barn, så lad ikke dit barn høre dig sige noget negativt om skolen eller børn og voksne.

  • Vær åben og positiv overfor lærere og pædagoger – de fleste har været der i mange år og vil kun det bedste for dit barn.
  • Hav forståelse for, at dit barn kan mere end du ved og at det nu bliver en del af et større fællesskab, hvor der skal være plads til alle.
  • Gør selv noget for at lære de andre forældre at kende. I skal være sammen om en god skolegang for børnene de næste 10 år, så det er en fordel at have kendskab til hinanden.
  • Dit barn får et væld af nye indtryk og oplevelser den første tid, sørg for at der er ro og rum til at bearbejde dem, derhjemme. Lyt og snak med barnet om oplevelserne. Det er helt normalt for børn at reagere på ny oplevelser, det behøver ikke at betyde at de har været dårlige.
  • Inddrag ikke dit barn i dine bekymringer, men snak gerne med lærerne.

Rigtig god skolestart!

About Trine Hjortshøj

Mor til 3 skønne børn og stolt medlem af Børn i balance familien!

Følg Børn i balance

Kom og mød mig og holdet bag Børn i balance. Vidste du f.eks at Børn i balance er familiedrevet? Find ud af hvem vi er og meget mere her:

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.