Tigerspring – Sådan udvikler din baby sig

Tigerspring er en stor del af de første ca. 1,5 år af dit barns liv. Det er perioder hvor udviklingen af barnets mentale evner går ekstra hurtigt, udviklingen tager altså et tigerspring. Et tigerspring kan føles meget overvældende for barnet hvilket kan vende op og ned på gode rutiner, du som forældre har skabt med og omkring barnet. Læs med herunder for at se hvilket tigerspring dit barn er i, og hvad det skyldes.

Før du læser: Husk at ikke alle børn er ens, og derfor kan det godt være at dit barn har andre måder at reagere på. Der er dog forsket meget i børns udvikling, og derfor er uge angivelserne forholdsvis præcise.
Klik på et tigerspring herunder for at springe direkte dertil:

Første tigerspring – 5 uger

Fleksibel rangle - Babylegetøj
Rangler stimulerer barnets sanser

Når dit barn nærmer sig 5 uger begynder dets sanser at udvikle sig. Dette tigerspring er som regel hurtigt overstået (inden for en uge), men det er en uge hvor barnet vil være mere omsorgskrævende end ellers og græde mere end normalt.
Gråden skyldes at barnets sanser udvikles i denne periode. Verden får pludselig farver, laver mere lyd og berøringer kan føles mere intense. I 5 ugers tigerspringet vil du som forældre opleve at barnet er mere nysgerrig og kigger rundt og reagerer mere på musik og sang.

For at støtte barnet i sin udvikling i denne periode er rangler og andet babylegetøj med tydelige farver rigtig godt.
Glæd dig til dette tigerspring! Det er nemlig her at barnet begynder at smile for første gang.

Andet tigerspring – 8 uger

Når barnet er ca. 8 uger gammelt træder det ind i andet tigerspring. Her udvikles kropsbevidstheden, og både arme og ben bliver mere aktive. Indtil nu har barnet ikke haft meget kontrol over egne bevægelser, men det begynder det for alvor at eksperimentere med nu. I denne periode kan du stimulere barnets udvikling f.eks med et aktivitetstæppe, en uro, eller andet som barnet kan øve sig i at gribe fat om. Barnet bliver også mere opmærksom på egne lyde, og du oplever måske, at dit barn begynder at øve sig på flere nye lyde.

I denne periode vil barnet også begynde at se mønstre på ting omkring sig. Derfor vil du måske også opleve at barnet studerer mønstre på dit tøj eller andre steder mere.
Dette tigerspring er ikke lige så hurtigt overstået som det første, og kan godt tage et par uger at komme igennem.
Igen i dette tigerspring kan barnet føle sig overvældet af de mange nye indtryk, og være mere kontaktsøgende end elles. Appetitten kan også være ramt, så barnet har mindre lyst til at spise.

Tredje tigerspring – 12 uger

Mini top fra Gonge - Legetøj til tredje tigerspring
Mini toppen er en fest for babyer

3 måneder inde begynder det tredje tigerspring. Her er bevægelse et rigtig stort fokuspunkt. Barnet begynder nemlig at have bedre styr på sine egne bevægelser, kan mere bevidst gribe fat om f.eks sit legetøj og ruske det for at skabe lyd eller bevægelse heri. Det er dog ikke kun barnets egen bevægelse der er interessant i denne periode. Barnet begynder at kunne følge andres bevægelser, som f.eks folk der går forbi i nærheden af barnet, eller når du leger med noget legetøj foran barnet. Som med både de tidligere og efterfølgende tigerspring, vil dette påvirke dit barns trivsel for en periode, ved at barnet får dårlig søvn og bliver mere tryghedssøgende.
Dette tredje tigerspring kan heldigvis også være dejlig underholdende.

Barnets stemmebånd udvikles nemlig, også her hvilket betyder mere pludren og giver anledning til nogle underholdende ‘snakke’ med dit barn.
Da bevægelse er i centrum i dette tigerspring, vil en mini top være et hit for barnet. Vug f.eks barnet mens det ligger i mini toppen.

Fjerde tigerspring – 19 uger (4mdr. 3 uger)

Sæt bare kaffen over. Du får brug for den under dette tigerspring.
De første tre tigerspring dit barn har gennemgået, har varet fra et par dage til få uger. Dette fjerde tigerspring kan vare helt op til 6 uger. Du vil i denne periode se stor udvikling af dit barn, hvilket også er en af forklaringerne på det langstrækte udviklingstrin.

Barnet begynder i denne periode at reagere på sit eget navn. Derudover begynder barnet at forstå sammenhænge i handlinger, f.eks at ‘hvis jeg griber fat om dette legetøj, kan jeg lege med det’ eller ‘hvis jeg vil op til en voksen, kan jeg fortælle det ved at række armene mod dem’. Nu er dit barn efterhånden også så bevidst om sine bevægelser at det helt bevidst kan flytte legetøj fra en hånd til den anden, og følge bevægelsen. Hvis ikke du allerede har lagt barnet foran et spejl, så er tiden til det nu, det er nemlig tid til at lære sig selv at kende. Da det også er her barnet begynder at rulle fra ryg til mave, samt løfte sig op i et tidligt forsøg på at kravle, bliver bevægelsen i spejlet også meget sjovere for barnet.

Som det allerede fremgår, er dette det tigerspring, hvor barnet indtil nu udvikler flest forskellige færdigheder. Derfor tager det også længere tid at komme helt igennem. Husk dog at det er helt normalt at dette tigerspring tager helt op til 6 uger.

Femte tigerspring – 26 uger (6 mdr. 2 uger)

Det femte tigerspring starter når barnet er omkring 26 uger og varer ca. 3 uger. Tegnene på at tigerspringet er begyndt er de sædvanlige; mere gråd, mindre appetit og mere obs på forældrene. I dette tigerspring kan du opleve at barnet heller ikke bryder sig om at blive skiftet. Derfor er de sjove og hyggelige stunder på puslebordet måske sat på pause, men husk at de kommer igen.

Barnet begynder i dette tigerspring, at forstå ting kan være over, under og inden i hinanden. En puttekasse er derfor et rigtig godt stykke legetøj, da barnet kan udforske både former og forhold med den. Det betyder også at hvis du ikke allerede har børnesikret skuffer og skabe så er det tid til at få det gjort. Nu bliver alt nemlig til en spændende puttekasse og skuffer fyldt med spændende ting inddrages også i denne nye opdagelse, så forbered dig på tomme skuffer og rodede gulve.

(Klik her for at læse vores blog om babysikring af hjemmet)

Elefant puttekasse fra SmallStuff - Legetøj til femte tigerspring
Elefant puttekassen her er til børn fra 6 mrd.

Der er også nu at forståelsen for handlinger og f.eks lugte hænger sammen. Derfor kan madlavning også være en spændende ting for barnet at overvære. Det kan også blive en fordel at have barnet i nærheden, da den nye forståelse for afstand også gør at barnet kan blive mere opmærksom på, hvis du bevæger dig for langt væk, og derfor bliver ked af det. Forståelsen for at du er langt væk hænger ved og barnet vil fra nu af arbejde mere for at holde dig i nærheden.

Sjette tigerspring – 37 uger (9 mdr. 1 uge)

Efter 37 uger er dit barn nu nået til sjette tigerspring. Tegnene kender du fra tidligere; mere opsøgende, nedsat appetit og dårlig søvn. Tigerspringet varer i 3-6 uger.

Barnets første fotoalbum - billedbog
Billedbøger og fotoalbums hjælper med at kategorisere verden omkring barnet.

I dette tigerspring begynder barnet at forstå kategorier som mennesker, dyr og ting. Det begynder at forstå at f.eks en hund er en hund, uanset om det er den derhjemme, dem ude på gaden, eller dem i billedbøgerne. Alle de ting barnet kender, skal naturligvis til at placeres i de nye kategorier og derfor bliver genstande undersøgt meget nøje nu, med øjne, hænder og mund. Denne nye kategorisering af ting er også starten på barnets indre ordforråd.

Du vil måske også opleve, at dit barn skruer op for charmen nu, for at holde dig i nærheden. Nu begynder barnet også at føle jalousi når du giver andre børn eller voksne opmærksomhed, frem for dem.
Nu når barnet begynder at kategorisere alt det har fat i, bliver billedbøger for alvor givende for barnet. Specielt sansebøger er gode, da barnet kan lytte til, føle og se figurerne i bogen.

Syvende tigerspring – 46 uger (11 mdr. 2 uger)

Det syvende tigerspring varer 3-7 uger, hvilket betyder 1 års fødselsdag ? Mens du planlægger dit barns første fødselsdagsfest, begynder barnet at planlægge alt fra lege til opførsel og handlinger. Det er nemlig nu at barnet begynder at forstå at de kan opnå et ønsket resultat, ved at udføre forskellige handlinger i en bestemt rækkefølge. Du vil måske opleve at barnet kigger og undersøger sit legetøj mere, inden legen begynder. Det planlægger den bedste måde at udføre legen på. Her kan et stabeltårn være et rigtig godt stykke legetøj. Så kan der nemlig eksperimenteres med hvordan tårnet bliver mest stabilt.

Forskellige humør, er også noget barnet begynder at forstå og eksperimentere med nu. Det betyder at barnet kan være meget humørsygt, bl.a fordi det tester din reaktion på forskelligt humør.

Barnet forstår efterhånden ret meget af det der forgår omkring det. Derfor skal du som forældre også huske at sætte grænser for dit barn. Barnet vil teste grænserne gentagende gange, for at lære hvad man må og ikke må. Husk at også dette er en del af deres udvikling, selvom barnet kan virke som en lille irriterende teenager.
Tegnene på dette tigerspring er de sædvanlige; dårlig appetit, søvn og at barnet søger dig mere end normalt.

Ottende tigerspring – 55 uger (13 mdr. 3 uger)

Barn hjælper med vasketøjet - En del af ottende tigerspring
At hjælpe med hverdags aktiviteterne, er en måde for barnet at forstå verden på.

Det ottende tigerspring varer 3-6 uger. Tegnene på at barnet er trådt ind i tigerspringet er dårlig søvn, dårlig appetit og et større behov for nærhed.
Dette tigerspring udvikler på den forståelse af sammenhænge, som sidste tigerspring bød på. Nu begynder barnet at forstå at f.eks begivenheden ’aftensmad’ kan opnås gennem forskellige ’programmer’. Der er altså flere veje der fører til Rom. Aftensmad kan f.eks være derhjemme, hvor det sammensættes af et bestemt program. Det kan dog også være på restaurant, eller hjemme hos bedsteforældrene. Disse vil så være andre programmer, som stadig er ’aftensmad’

I denne periode vil barnet gå op i at deltage og hjælpe med de handlinger der skal gennemgås, og vil måske finde en gryde frem, hvis det synes det er tid til at starte ’aftensmad-programmet’. Barnets lege vil også begynde at afspejle programmer. Derfor vil legetøj som biler i garage eller biltæpper blive sjove nu.

Du vil også begynde at se forskellige rollelege i barnets leg. De er simple og ofte taget direkte ud af barnets egen hverdag. De nyopdagede programmer der fuldender en begivenhed, bliver også en del af barnets leg nu. Du kan derfor som forældre nemt komme til at afbryde et program barnet har gang i, og derfor udløse et raserianfald. Dette er desværre en normal del af ottende tigerspring.

Niende tigerspring – 64 uger (16 mrd.)

Bøger på bogreol - niende tigerspring
Børnebøgerne klar til at blive læst.

Det niende tigerspring varer i ca. 5 uger fra uge 60-64.
Nu har barnet godt styr på sammenhængende mellem handlinger. Det begynder at kunne tilpasse sine handlinger til omstændighederne. Ligesom der er forskel på morgenrutinerne hvis der er masser af tid vs. hvis alle har sovet lidt for længe. På samme måde tilpasser barnet sin leg til omstændighederne, og bliver måske mere kreativ i sine lege. Det er også nu barnet begynder at tænke forud og veje forskellige handlinger op mod hinanden, og så vælge den, som giver det resultat barnet ønsker.

Da barnet nu selv vejer handlinger op mod hinanden, begynder det også at have en holdning til hvordan ting skal gøres. Derfor kan du nu opleve at barnet bliver sur hvis ikke tingene gøres i den rækkefølge som det havde besluttet sig for.
Da barnet efterhånden har en rigtig god forståelse for begivenheders gang, er børnebøger med gode historier en meget spændene ting fra nu af.

Tiende tigerspring – 75 uger (18 mdr. 3 uger)

Det tiende og sidste tigerspring varer oftest omkring 5 uger fra uge 71 til 75.
Barnet begynder at udvikle samvittighed. Du vil f.eks opleve at barnet udfordrer dig på ting det godt ved man ikke må, og afventer at blive opdaget i det. Opdager du barnet i gang med noget ’forbudt’ vil barnet måske sige ’nej’, som for at sige at de ved at det må man ikke.

Firhjulet cykel - begyndercykel tiende tigerspring
En begyndercykel med fire eller tre hjul er en rigtig god start.

Der begynder også at være en forståelse for tilhørsforhold. Mor, far og søskende er ikke kun fysisk forskellige men har også forskellige meninger og handlemønstre. Det forstår også at I er en familie, og andre mennesker har andre familier.

Barnet vil gerne være selvstændig og opdage verden. Derfor vil en begyndercykel med tre eller fire hjul, skabe stor glæde nu.
Tegnene på det sidste tigerspring er bl.a. mere jalousi og flere mareridt.

Du klarede det!

Puha! Dit barn er nu ca. 1,5 år, tillykke! Dit barn har udviklet sig enormt meget, både fysisk og psykisk, og verden er blevet stor for den lille. Giv også lige dig selv et klap på skulderen. Tigerspringene som dit barn har gennemgået, har ikke kun været hårde for dit barn, men også for dig. Dit barn fortsætter udviklingen og det gør du som forældre også.

Blogindlægget her bygger på viden fra bogen ’Vidunderlige uger’ af Hetty van de Rijt og Frans X. Plooij.

Rigtig god fornøjelse!

Følg Børn i balance

Kom og mød mig og holdet bag Børn i balance. Vidste du f.eks at Børn i balance er familiedrevet? Find ud af hvem vi er og meget mere her:

,

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.